Adesea la vederea unui pod ne întrebăm cum de tehnologia a făcut posibilă construirea unei asemenea structuri. Deși trecem în fiecare zi pe ele pentru a ajunge dintr-un punct în altul rareori ne oprim pentru a le admira. Multe poduri au intrat în istorie datorită utilizării, localizării și popularității. Pe unele dintre cele mai faimoase poduri din Europa vă puteți plimba sau cățăra însă altele sunt deschise pentru trecători doar la ocazii speciale.

1. Podul cu Lanțuri / Budapesta – Ungaria

Întinzându-se peste Dunăre și unind Buda de Pesta Podul cu Lanțuri este unul dintre cele mai frumoase poduri din Europa. A fost inaugurat în 1849 și a fost primul pod de peste Dunăre. Anectotele și legendele urbane au fost întotdeauna legate de pod. O legendă urbană faimoasă spune că leii de la ambele capete ale podului nu au limbi în timp ce o alta spune că tunelul construit sub Castelul Buda este acolo pentru a oferi protecție podului au aceeași lungime iar podul poate încăpea cu ușurință în tunel. Accesul pietonilor este permis pe pod. Noaptea priveliștile sunt minunate indiferent de direcția în care priviți. Pentru priveliști magnifice va recomandăm să mergeți până în vârful Citadelei și să priviți în jos unde veți vedea piața din Buda și întregul pod.

2. Podul Galata / Istanbul – Turcia

Primele planuri pentru construcția unui pod în locul în care se află Galata au fost puse pe hârtie în anul 1502 însă viziunea ambițioasă a lui Leonardo da Vinci nu a fost niciodată pusă în practică. Michelangelo a fost rugat să proiecteze un pod însă a refuzat așa că ideea de a construi un pod în acel loc a fost amânată. Abia în anul 1845 a fost construit podul Galata. În anul 1863 primul pod a fost înlocuit cu unul din lemn. Un al treilea pod a fost inaugurat în 1875 și până în 1912 un al patrulea pod a fost construit în același loc. Din păcate a fost grav avariat într-un incendiu și abia în 1994 un alt pod a fost construit la doar câțiva metri de cel vechi. Toate tururile orașului includ o vizită la acest pod care este și o pasarelă către vechiul oraș Constantinopol.

3. Podul Bosfor / Istanbul – Turcia

Podul Bosfor este unul dintre cele trei poduri din Istanbul care traversează Strâmtoarea Bosfor legând două continente: Europa și Asia. Podul are un total de opt benzi. Fiecare direcție are trei benzi pentru mașini, un trotuar și o bandă de urgență. În primii patru ani de la inaugurare, pietonilor le-a fost permis accesul, însă astăzi singura posibilitate de a traversa podul mergând pe jos este în luna octombrie când în Istanbul se organizează un maraton.

4. Tower Bridge / Londra – Anglia

Fiind numit adesea în mod greșit London Bridge acest pod se întinde peste Tamisa și a devenit un simbol al capitalei britanice. Cele două turnuri ale podului sunt conectate prin două alei orizontale. Construcția a început în anul 1886 și a fost finalizată după 5 ani. A fost nevoie de acest pod datorită dezvoltării legăturilor comerciale dintre East End și Londra. Aleile care în trecut aveau o reputație proastă de locuri în care stau hoții de buzunare și prostituatele sunt deschise acum și fac parte din Expoziția Tower Bridge. Priveliștile de la înălțime sunt absolut fabuloase și contribuie la popularitatea podului printre turiști.

5. Podul Charles / Praga – Cehia

Acesta este un pod pietonal care traversează răul Vltava din Praga. La vremea în care a fost construit podul era unica legătură dintre vechiul oraș și zonele adiacente. Este protejat de trei turnuri și decorat cu 30 de statuireplici ale celor originale. În timpul sezonului turistic podul este plin de vânzători, artisti, muzicieni și turiști. Pentru priveliști spectaculoase asigurați-vă că veți face o plimbare pe pod la apus. Superbul Castel Praga poate fi văzut într-o manieră foarte interesantă în amurg cu soarele ce apune în spatele său.

6. Podul Rialto / Veneția – Italia

Rialto este cel mai vechi dintre cele patru poduri care se întind peste Marele Canal din Veneția. Primul pod peste canal a fost construit în anul 1181. Datorită dezvoltării Pieței Rialto traficul pe pod a devenit mai intens așa că în 1255 a fost înlocuit de un pod de lemn. La începutul secolului al XV-lea au fost construite magazine pe ambele părți ale podului ceea ce a asigurat banii necesari pentru întreținere. În anul 1310 o parte din pod a luat foc în timp ce în anul 1444 s-a prăbușit sub greutatea unei mulțimi care urmarea o paradă a ambarcațiunilor. Podul s-a prăbușit din nou în anul 1524. Podul din piatră de astăzi a fost finalizat în anul 1591. Pe ambele părți ale podului se află magazine așezate unul lângă celălalt.

7. Ponte Vecchio / Florența – Italia

Este un pod medieval ce se întinde peste răul Arno din Florența. Se crede că podul a fost construit inițial de către romani. Prima documentare a podului datează din anul 996 și arată o istorie zbuciumată a acestuia. Podul a fost distrus de o inundație în 1117, reconstruit din piatră și distrus din nou în 1333. În anul 1345 a fost reconstruit încă o dată. În timpul celui de-al II-lea Război Mondial germanii nu au distrus podul în ciuda faptului că au distrus toate celelalte poduri din Florența.  Se spune că termenul bancrut (falit falimentar) își are originea pe acest pod. Când un comerciant nu și-a putut plăti datoriile masa pe care își vindea bunurile (banco) a fost ruptă (rotto) de către soldați procesul fiind numit bancorotto (masă ruptă). Astăzi podul este o atracție turistică importantă în Florența având magazine care se întind de la un capăt la celălalt care vând bijuterii și suveniruri.

8. Pont des Arts / Paris – Franța

Din acest top nu putea lipsi Franța. Este un pod pietonal din Paris care traversează Sena legând între ele Institut de France și piață centrală de la Muzeul Louvre. În anul 1804 a fost construit un pod de oțel exact în locul în care se află astăzi Pont des Arts. Însă în anul 1976 au fost semnalate câteva deficiențe ale poduluicauzate de avariile suferite în cele două Războaie Mondiale dar și de coliziunea ambarcațiunilor. Până în anul 1984 a fost construit un alt pod – cel de astăzi. În zilele noastre podul este un studio în aer liber pentru pictori, fotografi și artiști care sunt atrași de locul unic și de peisaje. Este un loc popular și romantic pentru picnicuri în timpul verii atât pentru turiști cât și pentru localnici.

Articolul precedentSoroca – cetatea construită de Ștefan cel Mare în Republica Moldova
Articolul următorCele mai frumoase 5 palate regale din Viena

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here