Atomium este situat chiar lângă Parcul Mini-Europa (parc ce are clădiri în miniatură ale unor obiective turistice din întreaga Europă la o scală de 1:25), chiar lângă Stadionul Regelui Baudouin. Este o structură care reprezintă o unitate a unui cristal de fier. Acest obiectiv turistic din Bruxelles are nouă sfere din oțel (inițial au fost făcute din aluminiu) legate între ele prin tunele, de-a lungul celor 12 margini ale cubului. Întreaga structura are o înălțime de 102 metri, iar sferele au diametrul de 18 metri. Stabilitatea sa este asigurată de 3 perechi de stâlpi de susținere.

Atomium a fost construit pentru Expoziția Mondială din anul 1958, găzduită de Bruxelles. A fost proiectat de Andre Waterkeyn,sfera centrală poartă numele acestuia. Arhitecții au fost Andre și Jean Polak. Inițial s-a intenționat că această structură să rămână în picioare doar pe perioada expoziției – de pe 17 aprilie până pe 19 octombrie 1958. Succesul și popularitatea de care s-a bucurat a avut ca rezultat permanentizarea acestei structuri care astăzi a devenit un obiectiv turistic important al orașului Bruxelles.

Această atracție turistică din Bruxelles este cu atât mai impresionantă cu cât în jurul său nu există alte structuri înalte și priveliștea este spectaculoasă. În tuburile care fac legătura între sfere există scări și diverse exponate. Sfera din vârf oferă o priveliște panoramică extraordinară a orașului, iar de aici se poate vedea și stadionul. Trei dintre sferele superioare sunt închise publicului din motive se siguranță deoarece nu au suport suficient pentru greutate suplimentară.

Sfera superioară și cea centrală sunt accesibile numai cu liftul. Celelalte pot fi accesate pe scări abrupte. Persoanele în scaun cu roțile nu au acces aici. Sfera de la baza Atomiumului (numită Sfera Henri Storck) găzduiește o expoziție permanentă dedicată anilor 50. În sfera centrală există un bar, iar aici copiii de la excursiile organizate cu școala pot dormi peste noapte. Aceasta nu este deschisă publicului larg. Atomium a fost închis pentru aproape doi ani, între 2004 și 2006 pentru renovări. În această perioadă foliile de aluminiu au fost înlocuite cu unele de oțel și interioarele au fost refăcute.

Atomium are o înălțime de 102 metri și o greutate de 2400 tone. Sferele ocupă o suprafață de 1082 metri pătrați / 240 metri pătrați pe nivel și au un diametru 18 metri.  În total sunt 20 de tuburi între sfere a căror lungime variază între 18 și 23 de metri și au un diametru de 3 metri

Articolul precedentPachyammos – plaja secretă din Cipru
Articolul următorBacău – ce trebuie să știi despre geografia locului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here