Clima Danemarcei este în general blândă și umedă. Danemarca este dominată de vânturile aspre care bat spre vest. În multe dintre zonele de coastă, pentru a preveni invadarea terenului cu nisip din dune, danezii au plantat conifere, pentru a reduce puterea vântului. În turism există trei sezoane principale: high Season, Low Season și Shoulder Season, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale.

Cel mai mare oras din Scandinavia, Copenhaga, ocupa un loc placut si strategic pe coasta de est a Marii Baltice. In anul 1167, Copenhaga era un mic sat numit ”Havn”. De atunci, a crescut treptat pentru a ajunge primul oras din Danemarca, in parte din cauza portului Roskilde. In anul 1417 Copenhaga a devenit capitala Danemarcei. In prezent este, de departe, cel mai mare oras si cel mai important din Danemarca, cu numeroase muzee si viata de noapte vibranta.

Dar, până ne hotărâm în ce sezon vizităm Copenhaga, haideți să vedem principalele palate ale orașului.

Palatul Amalienborg din Copenhaga

Amalienborg este reședința de iarnă a familiei regale daneze, și se află în Copenhaga, Danemarca. Reședința Amalienborg este formată din patru palate Rococo aproape identice, construite în jurul unui spațiu octogonal de patru nobili, în perioada 1750-1754, pe terenurile care le-au fost oferite de către regele Frederik al V-Iea. Familia Regală a trăit în palatul Christiansborg până în 1794, când un incendiu le-a distrus reședința și au decis să cumpere cele patru palate. De-a lungul anilor diferiți regi și familiile acestora au locuit în cele patru palate.

Amalienborg     este     elementul    central    al     cartierului Frederiksstaden, un cartier construit de regele Frederick al V-Iea pentru a comemora în 1748 ascensiunea familiei Oldenburg la tronul Danemarcei.

În conformitate cu planurile lui Eigtved, cele patru palate din jurul pieței octogonale au fost concepute ca vile de oraș pentru familiile nobilimii alese. Acestea au fost identice la exterior, dar diferite în interior. Palatele au fost construite fără ca nobililor în cauză să li se perceapă sprijin financiar, mai mult, aceștia au fost scutiți mai departe de taxe și impozite.

Construcția palatelor a început în 1750. Când Eigtved a murit în 1754 cele două palate vestice au fost finalizate. Lucrările la celelalte palate a fost continuate de către colegul și rivalul lui Eigtved, Lauritz de Thurah în conformitate cu planurile acestuia. Palatele au fost finalizate în 1760. Cele patru palate sunt: Palatul Christian al VII – lea, inițial cunoscut sub numele de Palatul Moltke; Palatul Christian al VIII-Iea, inițial cunoscut sub numele de Palatul Levetzau; Palatul Frederick al VIII-Iea, inițial cunoscut sub numele de Palatul Brockdorff; Palatul Christian al IX-Iui, inițial cunoscut sub numele de Palatul Schack. În prezent, numai palatele Christian al VII-Iea și Christian al VIII-Iea sunt deschise pentru public.

Palatul Christian al VII-Iea (Palatul Moltke)

Palatul Christian al VII-Iea este, de asemenea, cunoscut sub numele de Palatul Moltke, și a fost inițial construit pentru Adam Gottlob Moltke. Acesta este palatul situat în partea de sud-vest și a fost folosit încă din 1885 pentru recepții și pentru scopuri ceremoniale. Palatul Moltke a fost construit în perioada 1750-1754 de către cei mai buni meșteri și artiști sub supravegherea lui Eigtved. În momentul în care a fost construit acesta a fost cel mai scump dintre cele patru palate și a avut interioarele cele mai extravagante. Palatul a fost deschis oficial la 30 martie 1754, ziua de naștere a regelui. Imediat după incendiul de la Palatul Christiansborg din martie 1794 și la doi ani după decesul proprietarului inițial, Palatul Moltke a fost vândut familiei regale. Din anul 1982, atât exteriorul cât și interiorul palatului au fost restaurate. Lucrările de restaurare au fost finalizate la începutul anului 1996. Palatul este ocazional deschis pentru publicul larg.

Palatul Christian al VIII-Iea

Palatul Christian al VIII-Iea este, de asemenea, cunoscut sub numele de Palatul lui Levetzau, și a fost inițial construit pentru consilierul Count Christian Frederik Levetzau în perioada 1750-1760. Acesta este palatul situat în partea de nord-vest și a fost reședința Prințului Frederik până în 2011. După moartea lui Eigtved în 1754, supravegherea construcției clădirii a fost realizată de către arhitectul Lauritz de Thurah. Fratele vitreg al Regelui Frederik a cumpărat palatul în 1794, și în acest context pictorul și arhitectul Nikolai Abildgaard a modernizat interioarele. În anii 1980, palatul a fost restaurat că reședință pentru prințul moștenitor.

Palatul Christian al IX-Iea

Palatul Christian al IX-Iea este, de asemenea, cunoscut sub numele de Palatul lui Schack. Acesta este palatul situat în partea de sud-est. Lucrările de construcție ale acestui palat au fost începute în 1750 sub supravegherea lui Eigtved. De-a lungul anilor, acest palat a fost folosit de Curtea Supremă de Justiție și de Ministerul Afacerilor Externe. Mai târziu, palatul a fost reședința lui Christian al IX-Iea până la moartea sa în anul 1906. În 1967, palatul a fost restaurat pentru Prințesă Margareta și Prințul Henrik.
Amalienborg este păzit zi și noapte de către Garda Regală. Turiștii pot admira gărzile îmbrăcate cu tunică roșie și pantaloni albaștri. De asemenea, statuia ecvestră a lui Frederick al V – lea situată în Piața Palatului este deosebit de frumoasă. Statuia a fost comandată de Moltke și a fost realizată de sculptorul francez Jacques-Francois-Joseph Saly. Lucrările au început în 1753, iar piatra de temelie a fost pusă în 1760.

Articolul precedentBruges – orașul medieval devenit bijuterie a coroanei belgiene
Articolul următorGhid de călătorie în Estonia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here