Estonia, una dintre cele mai păzite secrete ale Europei, încântă cu orașele sale cosmopolite, castelele magnifice, satele bizare și pădurile verzi. Ținut al pădurilor (aproape 50% din teritoriu este acoperit de păduri) și al insulelor (are circa 2.000 de insule), se mândrește cu cel mai bine conservat oraș medieval – capitala Tallinn. Cu peisaje de o neasemuită frumusețe, Estonia este țară ai cărui locuitori sunt apreciați drept cei mai buni vorbitori de limba engleză din Europa. Din Evul Mediu și până în Epoca Modernă, Estonia a fost controlată de diverse puteri nord-europene, precum Danemarca, Suedia, Polonia și, în final, Rusia. Estonia a devenit independența după ocupația germană, în Războiul Libertății (24 februarie 1918). A fost ocupată de Uniunea Sovietică în iunie 1940 și încorporată cu forța în august 1940. În anii 1990, Estonia s-a apropiat de Europa Occidentală, fiind legată cultural și istoric cu aceasta, iar după destrămarea URSS-ului (sfârșitul lui 1990), și-a obținut independența la data de 20 august 1991. Astăzi este membră a NATO, a Uniunii Europene și a Zonei Euro.

Clima în Estonia

Din punct de vedere climatic, Estonia este situată în partea nordică a zonei de climat temperat – continental european și totodată în zona de tranziție dintre clima maritimă și cea continentală. Influențată de vecinătatea marii, clima este sectorizată în patru sezoane climatice aproximativ egale. Verile sunt răcoroase cu temperaturi plăcute ce oscilează între 16° C în ținuturile insulare și până la 18° C în interiorul țării.

Cele mai ridicate temperaturi se înregistrează de regulă în intervalul iunie – august cu valori ce pot ajunge la 26° C. Cele mai scăzute temperaturi se înregistrează în luna februarie fiind cuprinse între -3° C în insule și -7° C în interiorul teritoriului. Media anuală a precipitațiilor este cuprinsă între 530 – 720 mm. Zăpadă, a cărei grosime este mai mare în sud – estul țării, durează de la jumătatea lunii decembrie și până la sfârșitul lunii martie. În funcție de ceea ce își dorește turistul de la o vizită în această țară, Estonia poate fi vizitată aproape tot timpul anului, perioada cea mai potrivită fiind însă sezonul cald care începe în lunile aprilie, mai și ține până la sfârșitul lunii septembrie.

Ce acte îți trebuie și ce limbă se vorbește?

Fiind parte din Uniunea Europeană în Estonia intri doar cu cartea de identitate. Limba oficială este estona, limbă ce aparține ramurei finice a limbilor uralice fino – ugrice. Estona este înrudită cu finlandeza; limba rusă este vorbită ca a două limbă. Alte limbi vorbite sunt finlandeză, germană și suedeză.

Republica Estonia este împărțită în regiuni (Maakonnad), subdiviziuni administrative ale țării. Prima atestare documentară a subdiviziunilor politice și administrative ale Estoniei provine din Cronica lui Henric din Livonia, scrisă în secolul al XIII-lea în timpul cruciadelor Nordului.

Maakond-ul (regiune) este cea mai mare diviziune administrativă. Guvernul regional (Maavalitsus) al fiecărei regiuni este condus de un guvernator regional (Maavanem), care reprezintă guvernul național la nivel de regiune. Guvernatorii sunt numiți de guvernul central și au mandate de cinci ani.

Ca stat membru al Uniunii Europene, Estonia este considerată economie cu venituri mari de către Banca Mondială. Țara se clasează pe locul 16 după Indicele Libertății Economice pe 2012, având cea mai liberă economie din Europa de Est și fosta Uniune Sovietică. Datorită creșterii rapide, Estonia a fost poreclită și „Tigrul Baltic”. Începând cu 1 ianuarie 2011, Estonia a adoptat moneda euro și a devenit al 17-lea stat membru al zonei euro.

Obiective turistice din Estonia

Estonia, deși ne duce cu gândul la o țară îndepărtată a Mării Baltice, la fel ca în cazul Letoniei sau Lituaniei, este de fapt o destinație turistică europeană ce se află la doar câteva ore de zbor cu avionul. Așadar, dacă v-ați decis să vă petreceți vacanța în Estonia, descoperiți-i varietatea obiectivelor turistice: petreceți o zi într-unul din cele mai istorice orașe, descoperiți-i castelele, faceți o excursie la unul din parcurile naționale sau relaxați-vă la una din plaje. Aveți de unde alege, fie că vorbim de o mică excursie în capitală Tallin, plină de locuri romantice, de muzee și străzi superbe, fie că alegem una din stațiunile de plajă ale țării – atât de pline de turiști vara sau vorbim de o mică excursie în una din cele peste 2.000 de insule pe care le are Estonia. Iar muzeele, să nu uităm de ele … sunt de-a dreptul spectaculoase!

Articolul precedent4 palate excepționale în Copenhanga
Articolul următorTot ce trebuie să știi despre Copenhaga, capitala Danemarcei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here