Cipru, oficial numită Republica Cipru, este o țară insulară din Marea Mediterană. Cipru este a treia cea mai mare și a treia cea mai populată insula din Marea Mediterană, și un stat membru al Uniunii Europene. Acesta țară este situată la est de Grecia, la sud de Turcia, la vest de Siria și Liban, la nord-vest de Israel și Fâșia Gaza și la nord de Egipt. Capitala țării este la Nicosia. După intrarea Ciprului în Uniunea Europeană, această țară a devenit o destinație turistică modernă, dar care a dorit să-și păstreze satele din piatră, stațiunile atrăgătoare, crângurile cu citrice și munții plini de parfum.

Relieful insulei este dominat de două lanțuri muntoase, Munții Troodos și Kyrenia, și Câmpia Centrală care cuprinde și Câmpia Mesaoria. Câmpia Mesaoria este drenată de răul Pedieos, cel mai lung de pe insulă. Cel mai înalt punct de pe Cipru este Muntele Olimp (cu 1952 m înălțime). Cele mai bune plaje din Cipru sunt cele din Ayia Napa și Protaras. Pe aceste plaje atât localnicii cât și turiștii au posibilitatea de a practica numeroase porturi nautice. Munții Troodos oferă trasee pentru drumeții și ciclism, iar iarna puteți practica diverse sporturi de sezon.

Turiștii care își doresc o vacanță în care să se bucure de distracție în timpul nopților, pot alege să meargă în Nicosia, Limassol și Larnaca, orașe care găzduiesc numeroase cluburi de noapte. Cipru este o țară unică, unde puteți admira frumusețea unui peisaj variat, cu o floră și o faună diverse și unde puteți vedea mărturiile unei culturi vechi de peste 9000 de ani. O atracție turistică deosebită într-o vacanță în Cipru o reprezintă mozaicurile din antichitatea târzie de la Kourion și Pafos, precum și bisericile bizantine, cu culorile lor strălucitoare și picturile sfinte din Munții Troodos. În prezent, multe din aceste monumente fac parte din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. Mozaicurile care s-au păstrat au decorat case private spațioase. Pe lângă acestea, nu trebuie să ratați nici locurile și vestigiile asociate cu mitul nașterii Afroditei. Pe coasta sudică, la vest de Limassool, se află cea mai frumoasă stâncă din Cipru, cunoscută mai mult sub numele de Stanca Grecului. Conform legendei, aici a venit Afrodita pe lume, ieșind din mare. Băile Afroditei, situate lângă Polis, pe coasta de nord sunt populare printre turiști, cum este și capitala Nicosia, cu Muzeul Ciprului, Muzeul de Artă Bizantină și Muzeul Etnografic, aflat în palatul arhiepiscopal.

Cu toate că Ciprul este afectat de o dispută teritorială între etnicii greci și etnicii turci, turiștii nu sunt atinși de aceste dispute, ci din contra aceștia sunt primiți cu prietenie și ospitalitate.

Gurmanzii vor putea descoperi în Cipru o țară ce oferă mult și din punct de vedere gastronomic. Veți avea posibilitatea de a servi, între altele: brânză halloumi, al cărei proces de fabricație datează încă din timpul perioadei bizantine medievale și diferite preparate din fructe de mare. Legumele și fructele proaspete sunt ingrediente comune în bucătăria cipriotă. Legumele folosite frecvent includ dovlecei, ardei, bame, fasole verde, anghinare, morcovi, roșii, castraveți, salată verde și leguminoase. 

Dacă intenționați să vizitați Cipru, veți avea ocazia să vizitați în același timp Grecia și Turcia. Veți rămâne impresionați de plajele mediteraneene însorite, satele încântătoare, ruinele civilizațiilor antice și cultura locală deosebită.

Articolul precedent3 obiective de vizitat în ținutul Harju din Estonia
Articolul următorInsulele Feroe – traseul pe care trebuie să-l urmezi când vizitezi țara

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here