Odată cu venirea iernii, mulți dintre noi am așteptat si primii fulgi de zăpadă pentru a ne bucura pe măsură de atmosfera hibernală. Pentru iubitorii de drumeții, iarna nu este un sezon când se agață ghetele în cui, ci dimpotrivă, farmecul unei plimbări prin zăpadă pe cărări de munte este de neegalat.

Desigur, iarna nu-i ca vara, și alegerea unui echipament de drumeție adecvat este foarte importantă. Avem nevoie de bocanci de munte impermeabili, șosete de lână, pantaloni de drumeție de iarnă, îmbrăcăminte de corp din material sintetic sau lână merinos, un polar și jachetă impermeabilă, care să oprească atât vântul dar care să și respire. Mai avem nevoie de mănuși, ochelari de soare, cremă solară cu protecție mare, bețe de trekking, parazăpezi si gheruțe antiderapante pe care să le atașăm de ghete pe cărările unde întâlnim gheață. Iarna la munte, dacă mergem pentru a face drumeții, nu ne îmbrăcăm foarte gros, pentru că ne vom încălzi repede de la mișcare, ci în mai multe straturi, pe care le putem da jos sau pune pe noi, în funcție de efortul fizic depus și frigul de afară.  

În rucsac vom avea o haină ușoară de puf pe care o vom pune pe noi când luăm pauză, pentru a nu ne răci, si pe lângă mâncarea pe care o avem de obicei la noi (sandviciuri, batoane energizante, fructe) e bine să luăm și un termos cu ceai fierbinte, pentru a ne încălzi. 

Următorul pas este să stabilim traseul pe care o să mergem. Alegerea traseului trebuie să ia în considerare un element foarte important: riscul de avalanșă.  Avalanșele pot apărea în funcție de stratul de zăpadă, condițiile de vânt și temperatură anterioare și evident unghiul de înclinare și dispunerea versantului. Pentru a evita parcurgerea unui traseu montan supus riscului de avalanșă este recomandabil totdeauna de a se consulta informările specifice ale Salvamont și chiar a se suna la Salvamont pentru a întreba despre posibilitatea de a merge în drumeție pe un anumit traseu.  De asemenea, este recomandabil de a se merge pe trasee deja parcurse de cel puțin un membru al grupului. Un ultim sfat este să se aleagă trasee care sunt parcurse în mod obișnuit de drumeții, pentru a se merge pe cărarea prin zăpadă formată deja. 

Cel mai ușor este să apelați la un ghid montan sau o agenție de turism care organizează ture montane. Aceasta, pe baza experienței anterioare, știe exact ce trasee se pot face iarna, nivelul de dificultate sau echipamentul necesar pentru drumeție. 

Acestea fiind spuse, vă recomandăm în continuare 3 trasee de drumeție pe care să le parcurgeți în siguranță iarna și în același timp să vă bucurați de peisajul hibernal de munte. 

  1. Vârful lui Pătru în munții Șureanu. Vârful are 2130 metri, fiind cel mai înalt vârf din zonă. Are o pantă lină, prin urmare riscul de avalanșă este minim, iar priveliștea care se deschide din vârf este superbă: la 360 de grade se pot vedea toți munții din această parte a României: Cindrel, Făgăraș, Lotrului, Parâng, Retezat și Apuseni, pe lângă celelalte vârfuri din munții Șureanu. Drumeția poate porni de la baza pârtiei de schi, iar accesul până acolo se face pe un drum forestier care pornește din Transalpina, pe lângă lacul Oașa. 
  2. Drumeție la Păltiniș în Munții Cindrel. Munții Cindrel, din apropierea Sibiului au la fel pante domoale, cu pericol minim de avalanșă. Un traseu ușor accesibil este cel care pornește din stațiunea Păltiniș de la 1440 și merge către Șaua Bătrâna, la 1860 m. Din șa se pot vedea ușor Munții Făgăraș, Lotrului sau vârful Cindrel. 
  3. Prăpăstiile Zărneștilor – Cabana Curmătura.  Este un traseu în Munții Piatra Craiului care pornește din apropierea orașului Zărnești, de la Fântâna lui Botorog. Se parcurg cei 2 kilometrii spectaculoși ai cheilor, si apoi se urcă prin pădure către Cabana Curmătura – 1470 metri.  
Articolul precedentAyia Napa – stațiunea dedicată Fecioarei Maria în care petrecerea nu se oprește nici noaptea
Articolul următorKLM a operat primul zbor cu kerosen sintetic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here