Cascada Bigăr în topul mondial al celor mai frumoase cascade din lume

1

În clasamentul “Opt cascade unice din lume” realizat de jurnaliştii americani de la The World Geography, Cascada Bigăr din judeţul Caraş-Severin se află pe primul loc, deşi în ţară nu se ştie mai nimic despre ea.

cascada-bigar-4

Cascada Bigăr din judeţul Caraş-Severin, situată în rezervatia cu acelaşi nume din Munţii Aninei, a fost inclusă, alături de alte şapte căderi de apă din diferite ţări, într-un top al cascadelor unice în întreaga lume, întocmit de jurnaliştii de la The World Geography. Abia această recunoaştere internaţională i-a adus şi un renume la ea acasa unde, până acum, nu prezenta niciun interes.

Acces uşor, la câteva zeci de paşi de drumul naţional ce taie Cheile Minişului, împrejurimi superbe, amplasament inedit, exact la mijlocul distanţei dintre Ecuador si Polul Nord pe Paralela 45 şi unică în lume datorită felului în care cade apă. Sunt suficiente atuuri pentru ca Bigăr, cascada izvorâtă din peşteră, să fie un reper important pe harta turistică a României. Lucrurile, nu stau, însă, deloc aşa.

Fiind parte a Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, Rezervatia Bigăr se supune regulamentelor. Practic, singurul lucru permis în zonă este conservarea. Şi a fost conservat totul, inclusiv un popas turistic construit în anii 80 şi abandonat pentru că în parcurile naţionale nu este permisă derularea de activităţi economice.

Restricţiile din parc nu explică, însă, lipsa de promovare. Pentru aceste zone, în care nici nu poate fi vorba de campinguri sau de pensiuni, ONG-urile de mediu propun varianta ecoturismului.

În clasamentul “Opt cascade unice din lume” realizat de jurnaliştii americani, Cascada Bigăr este urmată de Cascada Flacăra Eternă din SUA. Aceasta adăposteşte într-o grotă o flacără de aproximativ 20 de centimetri care arde continuu, fiind alimentată de gazul din subteran.

Clasamentul este completat de Cascada Asik-Asik, din Filipine, Cascada Orizontală din Australia sau Cascada Sângelui, din Antarctica.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.