Mlaştinile Satchinez – Delta Banatului

1

mlastinile_satchinez

Supranumita „Delta Banatului”, Mlastina Satchinez reprezinta o rezervatie naturala ornitologica, apreciata drept un paradis al pasarilor acvatice. Aceasta se numara printre cele mai cunoscute atractii turistice ale judetului Timis, fiind localizata la marginea Localitatii Satchinez si intinzandu-se pe o suprafata de aproximativ 2000 de hectare.

Mlastina Satchinez este localizata in partea nord vestica a Orasului Timisoara, la o distanta de aproximativ 25 km, fiind amplasata in zona bazinului hidrografic Timis – Bega. Aceasta mlastina reprezinta una dintre ultimele mlastini de pe valea Paraului Ier, o zona plina in trecut de astfel de portiuni mlastinoase, pana in perioada secolului al XVIII-lea.

Inceputurile acestei rezervatii isi au originea in anul 1942, cand ornitologul Dionisie Lintia a propus protejarea acestei zone, ce adaposteste 40% din totalitatea speciilor de pasari ce se regasesc pe teritoriul Romaniei.

Din intreaga suprafata a mlastinii, rezervatia naturala propriu zisa ocupa o suprafata de aproximativ 75 hectare. Printre speciile de pasari protejate de lege, ce traiesc aici, se numara egreta mica, egreta mare, starcul cenusiu, starcul de noapte, starcul pitic, starcul rosu, starcul negru, piciorongul, vanturelul de seara, ciuful de campie,cucuveaua sau ciocintorsul.

Toate aceste specii de pasari pot fi admirate oricand, de la jumatatea lunii aprilie pana la jumatatea lunii septembrie, desi, in sezonele reci mai blande, unele exemplare ce apartin acestor specii migratoare, pot ramane pe meleagurile banatene.

Vegetatia bogata, reprezentata de stufaris si palcuri de salcii, completeaza cu succes peisajele intalnite aici, oferind in acelasi timp spatii perfecte pentru cuiburile pasarilor.

Alaturi de pasari, ce reprezinta atractia rezervatiei, se mai gasesc aici si cateva exemplare de animale salbatice, foarte intalnite pe teritoriul romanesc: iepurele, vulpea, caprioara sau porcul mistret. Pe langa acestea, au fost identificate aici pana in prezent 875 de specii de insecte si 93 de specii de plante acvatice si palustre.

Mlastina este accesibila tuturor turistilor, fara taxa de vizitare, aici neexistand nici trasee amenajate de vizitare, nici conditii de campare. Cei sositi aici se pot multumi insa admirand peisajele si minunatele vietuitoare ce insulfetesc zona.

Foarte aproape de aceasta “Delta a Banatului” se gaseste si Statiunea Baile Calacea, una dintre cele mai renumite statiuni balneoclimaterice din aceasta zona vestica a tarii, apreciata atat pentru baza de tratament de care dispune, cat si pentru ca reprezinta un loc potrivit pentru o vacanta linistita si relaxanta.

1 COMENTARIU

  1. Cel mai de seama vizitator al acestor mlastini a fost Vicepresedintele Academiei de Stiinte naturale a R.D. Germania in anul 1964. De mentionat faptul ca in jurul localitatii erau sute de hectare de balti care adaposteau cantitati uriase de pesti din diferite specii ce erau valorificati pe pietele Timisoarei aducand pretioase venituri CAP SAtchinez. De asemeni pe respectivele balti traiau o multime de rate salbatice ce erau vanate de turisti italieni. In anul 1972 aceste balti au fost desfiintate prin curatirea canalului ce trecea prin mijlocul acestor balti in vederea “redarii agriculturii” a unei mari suprafete de teren

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.