Atunci când vizitezi Roma nu poți rata Fontana di Trevi! Care este povestea celebrei fântâni cu bani?

0

Situată pe malul fluviului Tibru, Roma are o istorie indelungată și reprezintă un important centru turistic. Printre monumentele cele mai faimoase se numără Colosseumul, Forumul Roman, Domus Aurea, Panteonul, Columna lui Traian, Piața lui Traian, zonele catacombelor, Circus Maximus, Băile lui Caracalla, Castelul Sant’Angelo, Mausoleul lui Augustus, Ara Pacis, Arcul lui Constantin, Piramida lui Cestius și Bocca della Verità.

Și totuși, ne vom opri privirea asupra unei atracții cu o istorie și o legendă care au făcut-o foarte populară. Este vorba despre Fontana di Trevi, care se află în Piazza di Trevi din Roma, în districtul Quirinale, fiind cea mai mare și mai faimoasă fântână barocă din Italia, având 25 de metri înălțime și un diametru de 19 metri.

Istorie și origini

Fântâna a fost construită în secolul al XV-lea pentru a marca sfârșitul drumului denumit Aqua Virgo (canalul artificial), ridicat în anul 19 î.Hr., care aducea apă proaspătă în băile romane. Lungimea apeductului este de aproximativ 22 km, însă apa venea de la izvorul Salone, aflat la 12 km în afara orașului.

Gian Lorenzo Bernini, un sculptor și arhitect italian de seamă, a fost consultat de către Papa Urban al VIII-lea în 1692, pentru a căuta sugestii de decorare a Fântânii Trevi, care avea un aspect dezamăgitor. Deși Papa Urban a decedat înainte ca dorința sa de a îmbunătăți fântâna să fie împlinită, unele dintre schițele arhitectului Bernini au rămas și au ajutat la aspectul final al acesteia.

Și totuși, Fântâna Trevi a fost proiectată de arhitectul roman Nicola Salvi, construcția începând în 1732 și încheindu-se treizeci de ani mai târziu. Înainte să moară, Salvi l-a ales pe Giuseppe Pannini ca succesor al său, fântâna de astăzi conținând elemente din schițele celor trei: Bernini, Salvi și Pannini.

Aspect și legendă

Arhitectura Fântânii Trevi spun o poveste: ‘Era o fecioară păstoriță care le-a arătat izvorul soldaților care căutau apa’, scrie un autor din secolul al XVI-lea. Apa curge din gura zeului mării, Neptun, care stă în vârful unei trăsuri ce are formă de scoică, în frunte cu doi cai de mare și doi zei. Caii sunt un simbol al stării schimbătoare a mării. Zeița Abundenței este reprezentată de statuia mai mare din stânga, deasupra căreia se află un basorelief ce-l înfățișează pe Agrippa, ginerele împăratului din anul 19 î. Hr., care aprobă planurile de construcție pentru acest apeduct. În partea dreaptă regăsim zeul Sănătății, deasupra căruia se află reprezentarea unei fecioare ce îi conduce pe soldați către apă.

Legenda spune că dacă arunci o monedă în Fântâna Trevi, aceasta îți garantează o călătorie de întoarcere la Roma. Fântâna este curățată zilnic, iar banii proveniți din acest proces sunt donați unei fundații italiene de caritate; se estimează că în fiecare noapte sunt strânși aproximativ 3000 de euro.

Fântâna Trevi a apărut în numeroase filme, fiind văzută în ‘La Dolce Vita’ al lui Fellini, și în filmul ‘Vacanta la Roma’ din 1953, cu Gregory Peck și Audrey Hepburn.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.