Haifa – orașul cu cea mai frumoasă grădină publică din Orientul Mijlociu

0

Haifa este un oraș din Israel, al treilea ca mărime, și unul din cele două mari porturi comerciale ale acest stat (alături de Ashdod); de asemenea, este principala metropolă urbană din nordul Israelului, capitala districtului cu același nume.

Printre cele mai cunoscute atracții ale orașului Haifa se numără Altarul Baha’i și Grădinile Suspendate, ce reprezintă un memorial liniștit al fondatorilor credinței Baha’i. Aici vin pelerinii din toată lumea pentru a aduce un omagiu primilor lideri ai religiei lor, punând accent pe unitatea între diferitele culturi și religii. Faimoasele Grădini Baha’i au fost proiectate de arhitectul Fariborz Sahba și au fost construite în perioada 1990 – 2001. Terasele, denumite drept Grădinile Suspendate din Haifa, se regăsesc în jurul Sanctuarului lui Bab, simbolizându-i primii 18 discipoli ai lui Bab.

Muzeul de Artă din Haifa a fost înființat în anul 1951, fiind situat într-o clădire istorică construită în anii 1930. Muzeul pune accent pe arta israeliană și internațională contemporană, colecția cuprinzând 7000 de exponate. Muzeul se află nu departe de Grădinile persane, din anul 1977 incluzând Muzeul de Artă Modernă și Muzeul de Artă Antică.

Peștera Sfântului Ilie din Haifa mai este cunoscută și sub numele de Școala Profetului, fiind considerată peștera în care Ilie s-a ascuns de împărații lui Israel. Această peșteră este amplasată la baza Cape Carmel din Haifa, sub farul și Mănăstirea Stella Maris. Acest loc e considerat de către evrei, creștini și musulmani deopotrivă drept sfânt. De mai multe ori pe an, la această peșteră au avut loc pelerinaje și ceremonia importante.

Mănăstirea Stella Maris din Haifa este prima mănăstire construită de ordinul carmelit, fondat pe Muntele Carmel în 1150, distrusă în 1291, după căderea Akko. După ce a fost reconstruită în secolul al XVIII-lea, a fost din nou distrusă în 1821 și iarăși reconstruită în 1828. Mănăstirea este dedicată profetului Ilie și ucenicului său Elisei și conține picturi ale unor scene din viața celor doi, dar și o figură din lemn de cedru a Fecioarei.

Plajele din Haifa, cu vegetația lor luxuriantă aliniată de-a lungul străzilor sunt o adevărată încântare pentru cei ce ajung acolo. Poți alege dintre Bat Galim sau Carmel, dacă preferí să înoți în ape calme. Daca ești însoțit de copii, e mai bine să te indrepți către Dado Zamir. În plus, dacă vrei liniște si relaxare, te vei simți cu siguranță bine în cadrul calm din Hof Hashaket.

Dacă ai ocazia să vizitezi acest oraș, nu te rezuma la aceste atracții, ci explorează orașul cu tot ce presupune asta. Bucură-te de diversitate, de zone luxoase, de plajă, dar și de istorie și artă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.