voronet

Manastirile din Moldova sunt unele dintre cele mai frumoase si mai vizitate obiective turistice din tara noastra. Fiecare dintre acestea este unica in felul ei si este importanta atat pentru cultura religioasa a locului, cat si pentru turism dintr-o multime de puncte de vedere. Pentru ca sunt foarte multe manastiri in aceasta regiune, ti-am pregatit o lista a celor mai importante 7 manastiri din Moldova pe care nu trebuie sa le ratezi.

Manastirea Agapia sau Agapia Noua este o manastire ortodoxa de maici, situata in apropiere de Targu Neamt. A fost construita in perioada 1641-1643 si include mai multe obiectiv, printre care si Biserica “Sf. Voievozi”, Biserica din lemn “Sf. Ioan Bogoslov”, turnul cu clopotnita si chiliile, Bolnita “Adormirea Maicii Domnului” si multe altele. Cele mai importante obiective, avand atat valoare religioasa, cat si valoare artistica, sunt frescele pictate de Nicoale Grigorescu.

Manastirea Voronet este una dintre cele mai cunoscute si mai vizitate dintre manastirile Moldovei, fiind apreciata pentru unicitatea sa, data de asa-numita culoare “albastru de Voronet”. A fost supranumita Capela Sixtina a Estului, pentru ca, in afara de celebra culoare, manastirea se mai mandreste si cu un numar impresionant de picturi. Construita in anul 1488, Manastirea Voronet este cea mai valoroasa ctitorie a lui Stefan cel Mare.

Manastirea Humor se afla in apropiere de Suceava, ca si Manastirea Voronet, insa a fost ctitorita de Toader Bubuiog in anul 1530 si poarta Hramul Adormirii Maicii Domnului. Ruinele caselor manastiresti sunt aici obiective extrem de importante si interesante, completand peisajul creat de Bisericile “Adormirea Maicii Domnului” si “Sf. Gheorghe”, dar si de cele doua turnuri impresionante.

Biserica “Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul” din Arbore a fost construita in anul 1502 de catre Hatmanul Luca Arbore. Asemenea Manastirii Voronet, Biserica Arbore are numeroase picturi pe peretii exteriori, care s-au estompat mai mult sau mai putin in timp, dar care sunt inca de o deosebita frumusete. Turnul cu clopotnita si biserica sunt cele care formeaza ansamblul locasului de cult de la Arbore.

Manastirea Moldovita este una dintre cele mai importante si mai vechi asezari calugaresti. Biserica este de asemenea una pictata la exterior si a fost construita in anul 1532 sub ctitoria lui Petru Rares, avand Hramul Buna Vestire. Stilurile arhitecturale bizantin si gotic au fost imbinate aici pentru a crea una dintre cele mai frumoase manastiri ale Moldovei si un simbol al culturii religioase ortodoxe.

Manastirea Sucevita este atestata din anul 1582 si este localizata in apropiere de Radauti. Complexul manastirii are la baza o legenda, ce spune ca, pentru rascumpararea unor pacate, o femeie a adus, timp de 30 de ani, piatra pentru constructie cu carul sau tras de bivoli. Decorata cu picturi murale de interior si de exterior, manastirea este una dintre cele mai frumoase reprezentari ale stilului bizantin si gotic.

Manastirea Putna este una dintre cele mai cunoscute locasuri de cult de acest tip din Moldova, fiind construita in anul 1466, sub ctitoria lui Stefan cel Mare. Manastirea ortodoxa de calugari are Hramul Adormirii Maicii Domnului si este un important centru cultural si artistic, nu numai religios, incluzand un muzeu bogat in lucrari ale calugarilor.

Desigur, mai sunt multe alte manastiri demne de a fi vizitate in Moldova, insa acestea sunt printre cele mai reprezentative ale regiunii. In plus, UNESCO a inclus, in anul 1993, o parte dintre manastirile pictate ale Moldovei in lista de Situri de Patrimoniu Mondial, printre care se numara si Manastirea Arbore, Manastirea Humor, Manastirea Moldovita, Manastirea Sucevita si Manastirea Voronet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here