zoo_szeged

Parcul Zoologic din Szeged este cea mai tânără grădină zoologică a Ungariei, fiind deschisă publicului în anul  1989. De asemenea, este cea mai mare gradină zoologică a Ungariei, care se întinde pe o suprafaţă de 45 de hectare. Pe parcursul anilor, şi-a  câştigat renumele datorită colecţiei de animale deosebite şi a activităţilor educative de protecţie a mediului pe care le derulează.

 

Ca membru al Asociaţiei Mondiale  a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor Publice (WAZA) şi Asociaţiei Europene  a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor Publice (EAZA), participă la programele internaţionale pentru salvarea speciilor periclitate (EEP, ESB), fiecare  a patra specie din colecţia de animale face parte din acest program, fiind raportul cel mai mare înregistrat la nivelul grădinilor zoologice din Ungaria.

Centrul de recuperare şi salvare  din incinta Parcului Zoologic găzduieşte anual peste o mie de animale rănite, ori rămase orfane, în special  păsări bolnave. Clădirea de carantină, conformă cu normele Uniunii Europene, primeşte în incinta sa păsări, reptile şi mamifere mici confiscate în urma  depistării tranzacţiilor  sau deţinerilor ilegale.
Munca angajaţilor Parcului Zoologic din Szeged a a fost medaliată cu premiul „Pro Natura” în anul 2001, decernată de către Ministerul Mediului. Doi dintre directorii parcului, Dr. Gősi Gábor (1955-2006) şi Veprik Róbert, au putut ocupa postul de preşedinte al Uniunii Grădinilor Zoologice din Ungaria, fapt ce indică prestigiul profesional de care se bucură Parcul Zoologic Szeged.

Este de asemenea prima grădină zoologică din Ungaria unde a fost angajat un pedagog în domeniul educaţiei ecologice, profil zoologie, şi unde activitatea educativă prezintă şi în prezent o prioritate.

Copii sunt aşteptaţi – pe baza unei programări  – de către pedagogi bine pregătiţi profesional, care oferă prezentări ale colecţiei de animale atât în limba maghiară cât şi în limba engleză (tot pe bază de programare).

În incinta parcului se află şi Centrul educaţional pentru protecţia mediului, unde se pot organiza diferite activităţi de mai mică anvergură. Vizitatorii sunt aşteptaţi în zilele săptămânii, cu excepţia zilei de luni, la ora şi locul prestabilite, cu programe zilnice speciale, care poartă denumirea de „Întâlniri tematice Zoo”. În cadrul acestui program, pedagogii susţin prezentări ale animalelor din colecţie şi împărtăşesc auditoriului informaţii incitante, de inters  ştiinţific.

Vizitatorii Parcului Zoologic Szeged pot întâmpina aproximativ 600 animale, aparţinând unui număr de 130 de specii, dintre care multe rarităţi pe plan european, cum ar fi jderul de tundră (Gulo gulo), cercopitecul cu glugă (Cercopithecus l’hoesti),  Fossa (Cryptoprocta ferox),  lemurianul de bambus (Hapalemur griseus),  vulpea cu urechi de liliac (Otocyon megalotis),  pantera din china de nord (Panthera pardus japonensis), bivolul pitic, cunoscut şi sub numele de Anoa (Bubalus depressicornis), căprioara de apă (Hydropotes inermis), maimuţele silvery marmoset (Mico argentatus), gibonul cu faţă aurie (Nomascus gabriellae), furnicarul gigant (Myrmecophaga tridactyla) şi lupul cu coamă (Chrysocyon brachyurus).

 

Bineînţeles, nu pot lipsi nici mult îndrăgitele animalele dintr-o grădină zoologică, cum ar fi: leul, suricatele, cămilele sau tigrul siberian. Animalele sunt prezentate după regiunile geografice din care provin, cele mai deosebite animale făcând parte din colecţiile America de Sud, Africa, şi Europa. Animalele beneficiază de spaţii largi, generoase,  iar habitatele sunt foarte apropiate de cele naturale. Majoritatea animalelor pot fi văzute chiar şi pe timpul iernii în adăposturile lor.

Din punctul de vedere al protecţiei mediului, trebuie precizat faptul că Parcul Zoologic din Szeged se află într-un cadru natural, într-o pădure preponderent de stejar, declarată arie naturală protejată, care se constituie un excelent loc de  recreere, odihnă şi joacă, asigurând deopotrivă numeroase facilităţi: locuri de joacă, odihnă şi bar.  În magazinul de cadouri amenajat în cadrul  grădinii se pot cumpăra cadouri specifice  parcului zoologic şi mici amintiri din oraşul Szeged.

 

Celor interesaţi, li se oferă posibilitatea de a   alege dintr-o varietate de activităţi  atât utile cât şi distractive, având ca temă colecţia de animale;  parcul oferă o serie de jocuri tematice, cu cerinţe a căror îndeplinire  asigură atât  distracţia, instruirea  cât şi câştigarea de  premii valoroase. Pe timpul verii, în fiecare lună, se organizează un  tur de vizitare a grădinii pe timp de noapte, cei curajoşi fiind aşteptaţi cu numeroase surprize !

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here