Kiev este capitala și cel mai mare oraș al Ucrainei, un important centru industrial, științific și cultural al Europei de Est. În 2015, orașul număra 2.9 milioane de locuitori înregistrați oficial, deși numărul mare de migranți neînregistrați aduce acest număr la aproape 3.5 milioane. Administrativ, Kievul este municipiu subordonat nivelului național și nu aparține de Regiunea Kiev. Orașul este un important centru industrial, științific și cultural al Europei de Est. Kievul are o infrastructură extensivă, deși destul de veche, luând în considerare puternicul declin economic al Ucrainei în anii 1990. Există, totuși, un sistem foarte dezvoltat de transport în comun, incluzând un sistem de metrou.

Ce poți vizita în Kiev

Casa cu chimere, construită acum mai mult de un secol, autorul său fiind Kyivite Wladislaw Horodecki, este cea mai deosebită structură din Kiev. Conține forme arhitecturale sofisticate, burlane în formă de trompă de elefant, rinoceri, antilope, broaște enorme, sirene etc. Design-ul folosește la maxim relieful neregulat al Kiev-ului: trei etaje se înalță pe o parte și șase coboară pe altă partea a dealului. În ceea ce privește design-ul interior, acesta este considerat modern și utilat.

Catedrala Sf. Mihail, reconstruită după ce cea originală ce a fost ridicată de către prințul Sviatopolk în 1108 și distrusă de către regimul sovietic în anii 1930 pentru că ”nu avea valoare istorica”, a fost finalizată în mai 2000. Exteriorul său are culoarea cerului și acoperișul este auriu, oferind un fundal uimitor peisajului citadin. Pe partea dreaptă spre ieșirea din curtea bisericii, se află un monument ridicat în memoria victimelor Holomodor, o înfometare plănuită de conducerea sovietică într-o încercare de a distruge țărănimea, circa 10 milioane de ucrainieni pierind între anii 1932-1933.

Muzeul Național de Artă Kiev a fost construit în secolul al XIX-lea în stilul unui templu grecesc și are o galerie cu 6 coloane, galerie proiectată de arhitecții Horodets’kyi și Boytsov.  Piesele includ icoane, tablouri și sculpturi ucrainiene ce datează din secolul al XIV-lea până la începutul secolului al XX-lea. Tot aici regăsim și opere ale poeților și artiștilor Taraș Shevchenko, M.Pymonenko, K.Kostandi și H.Narbut, acestea fiind principalele atracții ale muzeului.

Casa cu Zei Greci reprezintă muntele Olimp din Kiev, acoperit de sculpturi ale zeilor greci. Sunt întruchipate următoarele personaje: Zeița fertilității Demeter cu o legătură de grâu, zeul focului Hephaestus cu ciocanul sau, zeița înțelepciunii Athena cu un coif, o sabie și cu un scut, și zeul comerțului Hermes cu o plasă și cu un cocoș.

Catedrala Sf. Sofia Kiev datează din secolul al XI-lea, fiind un important centru pentru Rusia sovietică. Deși deteriorată și reparată de-a lungul anilor, se poate observa un amestec de stiluri arhitecturale din nouă secole diferite, catedrala deosebindu-se prin impresionanta colecție de mozaicuri bizantine și fresce ce datează încă de la întemeierea sa.

Kiev, unul dintre cele mai vechi orașe din lume, oferă oportunități interesante de activități într-un cadru unic și încântător pentru vizitatori, precum și o gamă largă de obiective turistice fascinante de văzut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here