Cetățenii români nu au nevoie de viză de intrare în Ucraina pentru călătorii de scurtă ședere cu o durată maximă de 90 de zile într-un interval de 6 luni de la data primei intrări. Cetățenii români pot intra pe teritoriul Ucrainei cu un pașaport valabil minim 90 zile sau trei luni.
Începând cu data de 19 decembrie 2013, poliţia de frontieră ucraineană verifică dacă străinii care doresc să intre pe teritoriul Ucrainei deţin resursele financiare necesare pe durata şederii pe teritoriul acestui stat. În conformitate cu noile reglementări locale, orice străin trebuie să demonstreze că dispune de o sumă de aproximativ 2.000 Euro / lună, respectiv 400 Euro / săptămână sau echivalentul în orice altă valută.
Dovada deţinerii mijloacelor financiare se face prin prezentarea: banilor în numerar, dovezii scrise că fondurile sunt accesibile printr-o bancă din Ucraina, cardul de credit / debit, însoţit de un extras de cont recent, voucherul turistic, rezervarea şi plata cazării şi a altor servicii turistice, scrisori de garanţie din partea invitatorului din Ucraina.
De asemenea, poliţia de frontieră ucraineană verifică şi existenţa biletului de transport pentru părăsirea teritoriului Ucrainei.
În conformitate cu decizia autorităţilor ucrainene, porturile Kerch, Sevastopol, Feodosia, Yalta şi Yevpatoria, aflate pe teritoriul Crimeei, sunt închise, în acest sens fiind informată Organizaţia Maritimă Internaţională (IMO), care la rândul său a notificat statele membre.
Intrările navelor străine în aceste porturi vor fi considerate de către partea ucraineană ca o încălcare a normelor de drept internaţional şi ca acţiuni care încalcă suveranitatea şi legislaţia Ucrainei, presupunând responsabilitatea proprietarilor de nave, operatorilor şi căpitanilor, inclusiv în materie penală. Asemenea fapte ar putea fi considerate de partea ucraineană ca fapte penale, în conformitate cu articolul 322-1 din Codul penal ucrainean „Încălcarea regulilor de intrare şi ieşire din teritoriul ucrainean temporar ocupat”, care se pedepsesc cu interdicţie de până la trei ani sau închisoare pe aceeaşi durată şi confiscarea mijlocului de transport.
La data de 4 iunie 2015 a fost aprobat Regulamentul de intrare și ieșire în/din teritoriul temporar ocupat al Ucrainei, potrivit căruia cetăţenii străini şi apatrizii pot intra/ieși în/din teritoriul Ucrainei ocupat temporar numai prin punctele de control, utilizând pașapoartele și permisele speciale, eliberate cetăţenilor străini şi apatrizilor de către organele teritoriale ale Serviciului de Stat pentru Migrație în funcție de locația acestora. Pentru obținerea permisului special, cetăţenii străini şi apatrizii trebuie să prezinte următoarele documente: cererea, pașaportul, documentul care certifică șederea legală în Ucraina, copia paginii cu principalele date de identificare traduse în limba ucraineană, documente care demonstrează scopul deplasării în teritoriul ocupat, documentul care demonstrează deținerea de mijloace financiare suficiente pe durata șederii în Ucraina, trei fotografii 3,5X4,5 cm.
Informaţii privind procedurile aplicate pentru obţinerea permiselor speciale şi lista categoriilor de străini care au dreptul de a obţine acest permis pot fi găsite pe site-ul oficial al Serviciului de Stat pentru Migraţie.
Informaţii despre punctele de control pentru intrare/ieșire în/din Ucraina, pentru traficul rutier, sunt publicate pe site-ul oficial al Serviciului de Stat pentru Paza frontierei al Ucrainei.
De asemenea, în conformitate cu prevederile alineatului 2 al articolului 10 din Legea Ucrainei privind asigurarea drepturilor și libertăților cetățenilor și regimul juridic pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, intrarea și ieșirea străinilor și apatrizilor în/din teritoriile temporar ocupate se poate face numai cu un permis special prin punctele de control la intrarea și ieșirea în/din acestea. Procedura de eliberare a acestor premise este stabilită de Regulamentul de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, aprobat prin Hotărârea Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr.367 din 4 iunie 2015.
În conformitate cu art. 204(2) al Codului Ucrainei privind infracțiunile administrative, încălcarea de către cetățenii străini a Regulamentului de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei se pedepsește cu o amendă în cuantum de la 100 până la 300 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetățenilor ucraineni. Comiterea unor astfel de acțiuni de către un grup de persoane sau de o persoană care a făcut deja obiectul unei pedepse administrative pentru infracțiune pe parcursul anului în curs atrage aplicarea unei amenzi în cuantum de la 300 până la de 500 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetățenilor ucraineni.
Nerespectarea procedurilor de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei urmărind prejudicierea intereselor statului, în conformitate cu art. 332 (1) din Codul penal al Ucrainei, se pedepsește cu restrângerea libertății pe o durată de până la 3 ani sau cu închisoarea pe aceeași durată. Aceleași acțiuni comise în mod repetat se pedepsesc cu închisoarea de la 3 ani până la 5 ani. De asemenea, acțiunile comise de un grup organizat se pedepsesc cu restrângerea libertății de la 5 ani până la 8 ani.
În cazul exercitării unor funcții diplomatice sau consulare, în special în cadrul organizațiilor internaționale la care Ucraina este parte, permisul special se acordă exclusiv la cerere sau cu acordul Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei.
Punctele de intrare/ieșire în/din teritoriul ocupat temporar al Ucrainei pentru traficul rutier sunt: Kalanchak, Chaplina, Chongar iar pentru traficul feroviar: Herson, Melitopol, Vadim, Novoaleksiivka.
Informaţii suplimentare privind condiţiile particulare de intrare şi şedere în Ucraina se pot obţine şi de la Ambasada Ucrainei la Bucureşti.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice sau oficiilor consulare ale României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.