Cetatea Enisala sau Heracleea este situată în localitatea cu același nume din județul Tulcea, Dobrogea și face parte din rândul construcțiilor genoveze de pe teritoriul României.

La doi kilometri de localitatea Enisala, pe un deal calcaros, care domină zona lacurilor Razelm și Babadag, se află ruinele fortăreței medievale Yeni-Sale. Cetatea este situată într-un complex arheologic cu numeroase vestigii din epoca neolitică până în evul mediu și care impresionează prin mărimea și soliditatea zidurilor.Enisala a fost construită în scop militar, defensiv și de supraveghere a drumurilor de pe apă și de pe uscat.

Cetatea Yeni-Sale, are un plan poligonal neregulat, care urmează sinuozitățile masivului de „calcar jurasic” pe care este așezată.

Zidurile de incinta, turnurile și bastioanele cetății sunt parțial conservate, se păstrează în cea mai mare parte o înălțime de 5-10 m și au permis inițierea în 1991 a unor lucrări de restaurare. Atrage atenția ca element arhitectonic deosebit bastionul porții principale, cu arcadă dublă de origine orientală întâlnită frecvent în Evul Mediu și utilizată de constructorii bizantini la diverse edificii din Peninsula Balcanică, dar și în țările române la Cetatea Neamțului, Biserica Sf. Nicolae Domnesc de la Curtea de Argeș și la bisericile moldovenești ctitorite de Ștefan cel Mare.

Marcată de evenimentele trecutului, aflată în bătaia vânturilor, cetatea de la Enisala este azi un punct turistic deosebit în centrul Dobrogei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here