Unul dintre elementele patrimoniului nostru arhitectural-istoric și religios se găsește pe moșia satului Cosăuți, pe malul drept al Nistrului, la peste un kilometru și jumătate în sus de la cunoscuta mănăstire cu hramul “Acoperământul Maicii Domnului”.

“Mănăstirea în Cretă” sau “Mănăstirea lui Pintilei”, cum i se mai spune de către localnici, seamănă cu Peștera Bechir, de la intrarea în orașul Soroca, doar că este ascunsă și cu greu poți da de ea. Mai mulți ani în urmă istoricii Lilian Carp și Octavian Munteanu, împreună cu studenții de la Facultatea de Istorie și Etnopedagogie a Universității Pedagogice de Stat “lon Creangă” au studiat acest complex rupestru. Atunci au fost descriși parametrii geometrici ai schitului, chenarele de amplasare a icoanelor și a crucilor, semnele inscripționate, cum ar fi simbolul soarelui, despre care se crede că este identic cu decorul unei pietre expuse la Muzeul Civilizației Egiptene din Luxor, ș.a.

Chilia se găsește la peste 100 metri deasupra Nistrului și nu poate fi văzută cu ochiul liber de către cei care merg pe lângă fluviu, în schimb se zice că se zărește bine de pe Nistru și de pe malul celălalt atunci când vegetația își leapădă frunzele. Schitul săpat în stâncă are o formă neregulată, o nișă pentru somn, două ferestre și o ușă spre care trebuie să urci pe treptele săpate în stâncă.

Nu se cunoaște deocamdată vechimea acesteia, dar cert este că au trecut mai multe secole de când a fost săpată în cretă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here