Capitala Minsk este situata la 340 km nord – est de Varsovia si 120 km sud – est de Vilnius. A fost mentionata pentru prima data in 1067, insa din orasul vechi foarte putin a mai supravietuit pana in prezent. Minsk a devenit o importanta axa de comunicatii si, din pacate, a fost grav distrus in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Orasul modern Minsk are un plan simetric, dispus pe ambele maluri ale raului Svislach.

Oras atestat in secolul al XI-Iea ca resedinta a unui principat slav, a fost inclus in Rusia Kieveana, Lituania, Polonia si Rusia tarista. In cadrul imperiului din urma devine, in 1793, resedinta guvernatorului Bielorusiei. Capitala a RSS Bieloruse (1921 – 1991), orasul isi va pastra functia in noua republica independenta Belarus. In a doua jumatate a secolului al XIX-Iea, functia de transport (nod feroviar) este completata de functii industriale. Distrus in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, se reface in deceniile urmatoare, devenind un important centru al industriei grele sovietice.

Capitala statului este cel mai bun loc pentru turistii in cautarea de relicve ale epocii comuniste. Aici veti gasi cele mai multe statui si alte obiective turistice apartinand regimului sovietic. Catedrala Sfantului Duh a fost construita in 1642, initial servind ca manastire pentru calugarii bernardini. Parcul Cheluskintsev, Gradina Botanica, Marele Muzeu al Razboiului Patriotic, expun o parte a ororilor celui De-al Doilea Razboi Mondial. Biserica Sf. Simon si Elena, numita “biserica rosie” a fost construita la inceputul secolului al XX-Iea de o familie nobiliara in Sinagoga.

Daca ajungeti in orasul Minsk, nu trebuie sa ratati suburbia Troitskoye Predmestye. Acest loc va ofera o incursiune in vechiul oras Minsk, cu case din secolul al XIX-Iea, cu fatade colorate si exemple excelente de arhitectura baroca. Orasul vechi a fost reconstruit dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand a fost distrus in proportie de 80%, pierzand si 60% din populatie (inclusiv cei 300.000 de evrei, morti sau disparuti). Catedrala Mariinski (secolul al XVIII-Iea) este cea mai mare catedrala ortodoxa a tarii. Manastirea Bernardina (secolul al XVII-Iea) a fost recent renovata. Muzeul Marelui Razboi pentru Apararea Patriei este dedicat celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand tara a pierdut, din nou, un procent semnificativ al populatiei. In cele 28 de sali sunt expuse harti si arme – o sala este dedicata lagarelor de concentrare naziste. Muzeul National de Cultura si Istorie prezinta monumentele istoriei Belarusului, dar si costume populare.

Alte obiective turistice de vizitat in capitala Belarus mai sunt Obeliscul din Piata Victoriei, Monumentul Gloriei, statuia poetului national Yakub Kolas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here