Compania germană Lufthansa a anunțat că a fost nevoită să anuleze 800 de zboruri vineri, afectând probabil 130.000 de pasageri, după ce sindicatul piloților a anunțat o grevă de o zi, relatează Reuters. Sindicatul Vereinigung Cockpit (VC) a declarat miercuri că negocierile salariale au eșuat și că piloții Lufthansa vor organiza o grevă de 24 de ore începând de joi, imediat după miezul nopții, afectând atât serviciile de pasageri, cât și cele de marfă.
Lufthansa a precizat că anularea zborurilor va afecta aeroporturile din Frankfurt și Munchen, adăugând că mai multe zboruri au trebuit să fie anulate și joi.
VC cere o creștere salarială de 5,5% în acest an pentru cei peste 5.000 de piloți și compensații automate pentru inflație după aceea.
„Sperăm să ne întoarcem la negocieri cât mai curând posibil”, a declarat joi un purtător de cuvânt al Lufthansa. „Cu toate acestea, nu putem suporta nici creșterile de costuri asociate cu cererile VC”, a adăugat el.
Grevele și lipsa de personal au forțat deja companiile aeriene, inclusiv Lufthansa, să anuleze mii de zboruri în această vară și au provocat cozi de ore întregi pe marile aeroporturi, frustrându-i pe turiștii dornici să călătorească după lockdown-urile din pandemia de COVID-19.
Lufthansa s-a confruntat deja în acest an cu greve ale angajaților din domeniul securității și ale personalului de la sol din cauza salariilor.
Compania aeriană a declarat că face tot posibilul pentru a minimiza efectele grevei piloților de vineri, dar nu poate exclude anulările sau întârzierile în unele cazuri în weekend.
Acțiunile companiei aeriene au scăzut cu 3,5% la ora 0930 GMT.
Michael Niggemann, membru al consiliului de administrație al Lufthansa responsabil pentru resurse umane, a declarat că greva este de neînțeles și a apărat oferta „foarte bună și echilibrată din punct de vedere social” a companiei aeriene.
Lufthansa a oferit un total de 900 de euro în plus la salariul de bază pe lună, în două etape pe o perioadă de 18 luni, precum și un acord care garantează personalului de bord o flotă minimă.
De asemenea, joi, autoritatea germană de control al concurenței a interzis Lufthansa să încheie până la noi ordine acordurile de cooperare pe termen lung cu compania aeriană charter Condor, afirmând că transportatorul național împiedică Condor să concureze pe rutele pe distanțe lungi.