Cheile Carașului și Parcul Național Semenic FOTO

0

Printre cele mai cunoscute arii naturale protejate de lege din România se număra și zona Parcului Național Semenic și a Cheilor Carasului, un minunat colț de natură. Parcul național se desfășoară în partea de sud vest a României, pe teritoriul județului Caraș a€“ Severin, având un potențial turistic impresionant.

Cheile Carasului 13

Necesitatea înființării unui parc național în această zonă, în scopul de a conserva potențialul natural, a prins contur încă din anul 1982, când s-a lansat o propunere oficială, urmând ca abia în anul 2000 să fie declarată oficial această arie protejată. În prezent, suprafața pe care se desfășoară parcul se întinde pe o suprafață de peste 36.000 de hectare, în zona Munților Aninei și Semenic. Accesul către acest parc se poate face din oricare dintre localitățile ce îl înconjoară: Reșița, Iabalcea, Carasova, Anina, Prigor, Crivaia sau Gărână.

Pe întreagă suprafața a parcului se găsesc mai multe zone importante din punct de vedere fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic și speologic, printre care se numără: Rezervația Buhui a€“ Marghitas, cu Lacul Buhui și Peștera Buhui, Rezervația Barzavita, Cheile Carasului, Cheile Garlistei, Izvoarele Carasului, Izvoarele Nerei, Peșteră Buhui, Peștera Comarnic, Peștera Popovat și Peștera Răsuflătoarei. De-a lungul acestor rezervații se desfășoară păduri întinse de fag, frasin, ulm, paltin de munte, stejar, carpen, dar și pajiști întinse, perfecte pentru relaxare și plimbări în sânul naturii. Se găsesc în această zonă a țării și o serie de plante endemice: floarea semenicului, brândușa galbenă, brândușa de toamnă, garofița, șofranul, sanzienele și crinul de pădure sau stanjenelul de stâncă. La biodiversitatea zonei contribuie și fauna foarte diversificată a parcului, reprezentată de specii numeroase, precum ursul carpatin, cerbul, căprioara, lupul, râsul, jderul, dihorul, nevăstuica, veverița, broasca roșie de munte, vipera cu corn și păsările potejate și ele de lege.

Cheile Carasului 16

Frumusețea peisajelor acestei zone, de o sălbăticie impresionantă, poate fi descoperită urmând la pas cărările și traseele marcate prin inima munților. Prin Parcul Național Semenic a€“ Cheile Carasului trece și un traseu turistic marcat cu bandă albastră, ce leagă Reșița de Dunăre, făcând de asemenea legătura în partea de sud cu Parcul Național Cheile Nerei a€“ Beusnita. În sudul parcului se găsește de asemenea renumita Cascadă Bigar, clasată pe locul I în topul celor mai frumoase cascade din lume, realizat de The World Geography.

Se găsesc aici câteva localități cu un potențial turistic semnificativ, care, în urma evoluției din ultimii ani, tind către statutul de stațiuni turistice (Brebu Nou, Valiug) În vecinătatea parcului se pot vizita de asemenea o serie de atracții turistice cunoscute ale zonei, atât din punct de vedere cultural și istoric, cât și natural. În Anina se pot vizita Biserica româno catolică, monument istoric ce datează din anul 1786 și uzinele de fier Anina, înscrise de asemenea pe lista monumentelor istorice. Din seria lăcașurilor de cult, se mai pot vizita: Biserica româno a€“ catolică din Brebu, Biserica Înălțarea Domnului din Bozovici, Biserica Sfântul Dumitru din Teregova sau Biserica româno catolică Maria Zăpezii din Reșița. Renumite în această zonă sunt și ansamblurile de mori din Bozovici, Garliste sau Mehadica. Cei pasionați de istorie sau arheologie pot vizita în această zonă situl arheologic de la Iabalcea, reprezentativ pentru epoca de tranziție la epoca bronzului, situl arheologic de la Prilipet, ce datează din epoca romană, din secolele ÎI a€“ III și castrul roman Ad Pannonios de la Tergova.

Frumusețea peisajelor naturale, posibilitatea practicării sporturilor de iarnă și dezvoltarea agroturismului în împrejurimile parcului, fac din această zonă o destinație turistică de excepție, ce merită a fi vizitată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.