Mănăstirea Sfânta Ana din Orșova – mărturie a dorinței de reîntregire a neamului românesc

0

Orșova și împrejurimile sale au fost de-a lungul ultimilor două milenii, unul dintre leagănele creștinismului pe pământ românesc, învățătura nouă pătrunzând odată cu armata română. Într-o atmosferă de reculegere și inălțare sufletească pășind pragul Mănăstirii Sfânta Ana poți să-ți imaginezi aceste locuri de istorie făcând-o unică în felul ei.

Manastirea Sfanta Ana Orsova 04.

Mănăstirea reprezintă un prinos de recunoștință în memoria tuturor eroilor care au căzut pentru o Românie Mare în timpul războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1918).

Ca tânăr sublocotenent, în cadrul Regimentului 17 infanterie Mehedinți Pamfil Șeicaru a participat la toate marile bătălii de la Orșova la Mărășești iar ca urmare a meritelor lui deosebite a fost distins de către regele Ferdinand I al României cu titlul de Cavaler al Ordinului “Mihai Viteazul”.

Deși a avut o viață zbuciumată Pamfil Șeicaru a fost un mare român și iubitor de țară astfel după 15-20 de ani de la terminarea războiului a dat curs unor planuri avute mai de mult și a construit la Orșova Mănăstirea Sfânta Ana. Asemeni vieții lui Pamfil Șeicaru și Mănăstirea Sfânta Ana a trecut prin mai ulte faze ale existenței ei. Sub dictatura comunistă mănăstirea a fost transformată în disprețul oricărei morale în restaurant și local de petreceri. Însă statornicia dorințelor lui Pamfil Șeicaru s-au arătat mai presus de orice și în 1990 prin grija Mitropoliei Olteniei a fost reamenajată și redată circuitului monahal.

Pamful Șeicaru a murit în 1980 în Germania iar în 1991 vestigiile sale pământești au fost aduse și înhumate temporar în capitală alături de părinți iar în 2005 a fost reinhumat pentru totdeauna în pridvorul Mănăstirii Sfânta Ana. În această oază de spiritualitate românească numele sau va dăinui peste vremuri și prin scrierile și ctitoriile sale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.