Atracţia naturală Pobiti Kamani – Pădurea de piatră este situată în partea de vest a oraşului Varna, la 23 km şi face parte din patrimoniul UNESCO. Este compusă din coloane de piatră cilindrice aflate într-un mic deşert ce se intinde pe 7 km pătraţi.

Coloanele de piatră au suprafaţa poroasă, au înălţimi de până la 5 – 6 m şi grosimi între 30 cm şi 3 metri. Ele sunt formate din gresii calcaroase, care conţin multe fosile – scoici, melci. Majoritatea au o cavitate şi goale pe interior,unele fiind crăpate orizontal. Coloanele de piatră cilindrice formează mai multe grupuri undeva între oraşele Beloslav, Povelyanovo Strashimirovo, Slunchevo.

Padurea de piatra de la Varna

Prima impresie este a unui templu distrus, dar exista o serie de teorii referitoare la originea fenomenului, împărţită în două grupuri – formarea organică, rezultat al activităţii coralilor, sau de origine minerală prin eroziunea rocilor, formarea de nisip şi concreţiuni

Peisajul impresionant de Pădurii pietrificate este observată în șapte aflorimente mari și câteva mai mici.
Cel mai bine cunoscut este grupul “Centru – Sud”, care număra aproximativ 300 de coloane mari și mici, cu o înălțime de până la 6 m, în principal la sud de drumul vechi Varna – Devnya.

Despre originea “Pădurii pietrificate” au fost emise multe ipoteze care pot fi împărțite în două grupe principale, dintre care prima are origine anorganică a coloanelor, iar a doua origine organică.
Afirmațiile din grupul întâi, sugerează formarea mecanică a structurilor prin procese de eroziune sub acțiunea aerului și a apei, alterarea sau infiltrarea apelor subterane. După părerea susținătorilor provenirii organice, pilonii de piatra sunt rămășițele unor recife de corali, izvoare de gaz fosilizate, concentrațiile de substanțe nutritive din alge sau lemn pietrificat.

Padurea de piatra de la Varna 11

Încă nu se poate spune cu certitudine care dintre aceste ipoteze reflectă cel mai bine apariția acestui fenomen, dar toate acestea exclude ideea că acestea sunt o creație a omului. Acest lucru poate fi observat clar în grupul Carieră-Beloslav, unde au fost descoperite toate cele patru niveluri a Pădurii pietrificate.
Grupurile cele mai impresionante ale Pădurii pietrificate (“Centru – Sud”, “Beloslav-vest”, “Slanchevo -sud est”), încă din 1938 sunt printre primele zone protejate din Bulgaria. Mai târziu, cu câteva acte ulterioare, au fost protejate un total de 14 grupe, cu o suprafață de 253.3 ha, iar prin Ordinul Ministrului Mediului și Gospodăririi Apelor în 2002, punctul de reper natural a fost recategorizat în zonă protejată.
“Pădurea pietrificată” este o zonă protejată în cadrul rețelei Natura 2000, declarată în vederea conservării celor mai mari habitate interioare de nisip cu o floră, vegetație și faună specifică din țară.

În zona pădurii pietrificate au fost descoperite unicele, pentru Bulgaria, urme umane din perioada mezoliticului.

Program de vizitare:
Mai – Octombrie: 10:00 – 17:00; Închis: Luni
Noiembrie – Aprilie: 10:00 – 17:00; Închis: Duminica si Luni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here