albena

În emisfera nordică se află staţiuni pentru practicarea sporturilor de iarnă: Samokov, Borovets, Bansko şi Pamporovo.

Staţiuni de vară există pe litoralul Mării Negre: Sozopol, Nessebar, Nisipurile de Aur, Plaja Soarelui, Sveti Vlas, Albena, Sfinţii Constantin şi Elena şi multe altele.

Spa-uri ca: Mankya, Hisarya, Sandanski, Velingrad, Varshets şi altele atrag vizitatori pe tot parcursul anului. Bulgaria a început să devină o destinaţie turistică atractivă datorită preţurilor mult scăzute faţă de cele din Europa Vestică.

Bulgaria s-a bucurat în ultimele decenii de o creştere substanţială a venitului din turismul internaţional. Staţiunile de pe litoral atrag turişti din Germania, România, Rusia, Scandinavia, Olanda şi Regatul Unit al Marii Britanii. Staţiunile de schi au devenit destinaţia favorită a turiştilor britanici şi irlandezi.

Ca ţară cu o moştenire culturală şi istorică şi cu peisaje naturale atractive, Bulgaria a devenit o destinaţie turistică dorită, aflându-se pe locul 15 din UE în ceea ce priveşte vizitele turistice, şi a 39-a din lume cu un total de 5,2 milioane de turişti. Turiştii aflaţi în top provin din România, Grecia şi Germania – cam 40% din totalul turiştilor. În 2008 Agenţia Bulgară de Turism a estimate la 6 milioane numărul de turişti.

Ţara are oraşe istorice, plaje însorite şi staţiuni montane pentru practicarea sporturilor de iarnă. Noi tipuri de turism, incluzând circuite turistice culturale, arhitecturale şi istorice, eco-turism şi circuite ce pun în mişcare adrenalina măresc serviciile puse la dispoziţia turiştilor. Centrele turistice de iarnă, ca Borovetz, Bansko, Pamporovo şi Vitosha sunt staţiuni de schi populare cu peisaje ce merită să fie admirate. Staţiunile de pe litoral, de-a lungul coastei Mării Negre cuprind destinaţii ca: Sozopol, Nessebur, Nisipurile de Aur, Plaja Soarelui, Sveti Vlas, Albena şi Sf. Constantin şi Elena. Unii oaspeţi ca germanii. Ruşii şi scandinavii preferă staţiunile de pe litoral. Pe când turismul de iarnă are ca favoriţi pe britanici.

Tipurile de activităţi turistice ca “etno-turismul”, “turismul architectural-cultural” câştigă din ce în ce mai mult teren. Aceste noi tipuri de turism presupun interacţiunea cu oamenii locului din satele mici de munte.

Alpiniştii escaladează munţii de granit Rila, Pirin şi Balcani. Iubitorii de drumeţii se pot bucura de munţii Vitosha şi Rhodope – locul mitic de naştere a lui Orpheus. Ciclismul montan şi cursele cicliste sunt o altă posibilă alegere pentru turişti. Bulgaria găzduieşte anual “1.200 km Randonnees” o întrecere ciclistă ultra-maraton după modelul Paris-Brest-Paris.

Kavarna este o staţiune de pe litoral mai populară, cunoscută în Bulgaria ca şi “capitala rock-ului” datorită numărului mare de concerte a unor orchestre celebre în lume şi a unor cântăreţi ca: Scorpions, Dream Theatre, Deep Purple, Motorhead, In Flames, Alice Cooper, Manowar şi mulţi alţii.

Situată la răspântia dintre Est şi Vest, teritoriul bulgar a adăpostit multe civilizaţii – traci, romani, bizantini,slavi, porto-bulgari şi otomani. Deşi Bulgaria păstrează multe artefacte istorice, multe din muzee şi mănăstiri nu au suficientă publicitate şi multe din siturile de patrimoniu nu sunt accesibile datorită infrastructurii slabe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here