Budapesta este orasul european cu cele mai multe terme, locul in care piscinele, bazinele, saunele, baile de vapori si masajul, fac parte din viata cotidiana a locuitorilor sai, acestea devenind veritabile institute de sanatate.

In anul 1930, Budapesta a primit titlul de Spa City – fiind orasul care poseda cele mai multe izvoare termale din lume. In 1937, orasul a fost declarat statiune termala, cu ocazia primului Congres international al statiunilor termale, iar la Baile Gellert a fost infiintata Asociatia balneara internationala.

Iata care sunt cateva dintre cele mai faimoase dintre termele capitalei ungare:

– Termele Gellert (Gellert Gyogyfudo) – fondate pe o sursa de apa descoperita in secolul al XII-lea, acestea sunt cele mai prestigioase din oras. Universul luxos al constructiei art deco, cu influente orientale a facut ca Termele Gellert, considerte azi un spa de lux, sa intre in toate topurile internationale, acestea fiind considerate, de altfel si cele mai luxoase din Europa. Temperatura apei este de 26-38 de grade Celsius, iar pretul unui bilet pentru o zi costa 11,6 euro.
Adresa: I. Kelenhegyi ut 4, Budapesta
Tramvaie 18, 19, 47 pentru Piata Gellert
Program: zilnic intre orele 6,00 si 19,00
Exista si doua terme turcesti , una pentru barbati, alta pentru femei.

– Baile Regale (Kiraly Gyogyfurdo) – aflate intr-una dintre cele mai vechi cladiri din Budapesta ( constructia a inceput in secolul XVI, sub dominatia turceasca), acestea ofera si servicii de masaj, sauna. Temperatura apei variaza intre 26 si 40 de grade Celsius, iar pretul unui bilet este de 4 euro.
Adresa: II. Fo utca 84, Budapesta
Metrou: M2 Piata Batthyany
Program: 6:30 – 19,30 (barbatii luni, Miercuri, Vineri, pentru femei, Marti, Joi, Sambata)

– Baile Rudas (Rudas Gyogyfurdo) – construite in epoca dominatiei turcesti, refacute pastrand stiul initial, aceste bai impresioneaza prin cele opt coloane impozante, care sustin o cupola cu diametrul de 10 metri, sub care se afla o piscina octogonala si sase bazine cu apa termala. Temperatura apei variaza intre 16 si 42 de grade celsius, iar pretul biletului este de 6 euro pe zi.
Adresa: I. Dobrentei ter 9, Budapesta
Tramvaie 18,19, Bus 7, la Piata Dobrentei
Program: in timpul saptamanii sase ore pe zi, sambata si duminica 6 -12 ore pe zi.

– Baile Szechenyi (Szechenyi Gyogyfurdo es Strandfurdo) – cu trei bazine exterioare si o multime de piscine interioare, acestea sunt printre cele mai mari complexe termale din Europa. Cu un decor antic iesit din comun, acestea ofera momente de relaxare pentru intreaga familie. Costul unui bilet este de 8,8 euro pe zi.
Adresa: IV. Allakerti korut 11, Budapesta
Metrou M1 , statia Szechenyi furdo
Program: intre orele 6,00 la 22,00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here