TravelEurope.ro - site dedicat calatoriilor in Europa
TravelEurope.ro – site dedicat calatoriilor in Europa

Castelul Bran este situat între Munții Bucegi și Piatra Craiului, la doar 30 de km de orașul Brașov, fiind singurul punct turistic care atrage sute de mii de turiști datorită unei legende, cea a Contelui Dracula, deși izvoarele istorice spun că Vlad Țepeș ar fi trecut pe aici o singură dată, în drum spre Brașov.

Inițial Castelul Bran ( în limba slavă «brana» înseamnă poartă ) a fost o fortăreață cunoscută sub numele de Dietrichstein, construită de Ordinul Cavalerilor Teutoni în anul 1212, ce a fost cucerită de sași spre sfârșitul secolului al XIII-lea.

Prima atestare documentară este din 1377 când brașovenii au primit, din partea lui Ludovic I d’Anjou, dreptul de a ridica cetatea pe locul fostei fortărețe. Apoi, între 1419-1424 a intrat în posesia lui Sigismund.

La sfârșitul secolului al XV-lea a fost subordonată comitetului secuilor și sub domnia lui Iancu de Hunedoara a trecut sub conducerea voievodatului Transilvaniei.

La 1 decembrie 1920, Castelul Bran a fost donat Reginei Maria a României Mari, în semn de recunoștință din partea orașului Brașov pentru contribuția la Unirea cea mare de la 1918. Imediat după aceasta, timp de 7 ani, Castelul Bran a intrat într-o perioadă de restaurare, sub conducerea arhitectului Curții Regale, Carol Liman. Acesta a conceput ansamblul ca o reședință de vară. Tot în această perioadă a fost construită și Casa de ceai. În timpul acestor lucrări, Castelul a fost dotat cu apă curentă de la o fântână săpată în stânca, adâncă de 57 de metri și iluminat de la o uzină electrică cu turbină. De la această uzină au fost apoi electrificate, în 1932, satele Bran, Simon și Moeciu. Apoi, în 1938, Regina Maria a lăsat Castelul Bran drept moștenire Principesei Ileana, care l-a stăpânit până în 1948.

După abdicarea Regelui Mihai și expulzarea Casei Regale, Castelul a intrat în proprietatea statului, fiind abandonat și devastat. Abia în 1956 a fost amenajat ca muzeu de istorie și artă medievală. În 1987, castelul a intrat în restaurare, lucrare terminată în linii mari în 1993. În 2006 Castelul a fost retrocedat lui Dominic de Habsburg, urmașul Principesei Ileana. În iarna lui 2007 noul proprietar l-a scos la vânzare. Deoarece consiliul Județean Brașov s-a arătat dispus să răscumpere Castelul, avocații care se ocupau de tranzacție au cerut prețul de 60 milioane de euro. După o anchetă efectuată de o comisie parlamentară concluzia a fost că retrocedarea Castelui Bran către Dominic de Habsburg nu s-a făcut cu respectarea tuturor prevederilor legale.

Într-una dintre camerele castelului, a fost amenajată și o cameră “Bram Stoker”, unde este prezentată Legenda lui Vlad Țepeș (cunoscut și ca Vlad Dracul), precum și a mitului lui Dracula.

În curtea Castelului este amenajat un muzeu al satului ce prezintă viața țăranilor din zonă, munca și tradițiile din zonă Rucar-Bran. În perioada sărbătorii Halloween, Castelul Bran este destinația preferată a turiștilor americani și englezi.

De unde vine legenda lui Dracula?

Asocierea dintre Dracula și Castelul Bran a fost făcută de scriitorul Bram Stoker, care a publicat în 1897 la Londra romanul “Dracula, vampirul din Carpați”. Cartea este considerată mediocră de criticii literari, dar a avut un impact mare în rândul publicului cititor, din moment ce până în 1903 se tiparisera 6 ediții. Stoker nu stabilește cu exactitate locul în care se află castelul din romanul său, dar unii istorici spun că ar fi vorba de Regiunea Bârgăului, în trecătoarea ce unește Transilvania de Moldova. Cert este că datorită acestui roman și a ecranizărilor realizate, s-a creat o asociere indestructibilă între Dracula, Castelul Bran și Transilvania.

Legenda contelui sângeros, supranumit Dracula, a fost asociată cu domnitorul Vlad Țepeș abia în secolele XIX – XX. Suprapunerea de imagini s-a datorat faptului că domnitorul român era cunoscut ca fiind fără milă față de cei care nu i se supuneau sau încălcau legile, iar pedeapsa cea mai des utilizată era trasul în țeapă. O altă explicație a numelui Dracula ar putea veni de la faptul că în 1431, Sigismund de Luxemburg l-a investit pe Vlad al ÎI-lea, tatăl lui Țepeș, cu Ordinul Dragonului, un ordin cavaleresc dedicat luptelor împotriva turcilor, iar emblema era un dragon, asociat cu simbolul diavolului. Din cauza acestei embleme se pare că Vlad Țepeș a primit supranumele de Vlad Dracul. De altfel, Castelul Bran nu este singurul punct turistic legat de această legendă. Un al loc evocat atunci când vine vorba de Dracula este și Mănăstirea Snagov.

TravelEurope.ro - site dedicat calatoriilor in Europa
TravelEurope.ro – site dedicat calatoriilor in Europa

Cum poți ajunge la Castelul Bran?

Dacă mergi dinspre București spre Brașov, sunt două posibilități: pe șoseaua 73A (Pârâul Rece – Râșnov) ce se bifurcă din DN1 înainte de intrarea în Predeal, sau de la Brașov pe DN73. Din Brașov sunt curse de autobuze spre Râșnov, Bran și Moeciu, care pleacă din jumătate în jumătate de oră. Până la Bran se face o oră și încă 10 minute până la Moeciu de Jos.

În zona Rucar – Bran cele mai importante obiective turistice ar fi: Cheile Mari ale Dimbovitei, peștera Dîmbovicioara (care este electrificată) și Peștera de la Uluce (pe valea Cheii). În plus numeroase trasee în lungul văilor sau alpine care oferă priveliști frumoase și posibilitatea de a străbate distanțele cu bicicleta.

Sursă: romanianmonasteries.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here