Zona Pietrele Boghii este cunoscută pentru splendida priveliște pe care o oferă asupra Munților Bihor și asupra Depresiunii Beiusului. Vârful Boghii este înconjurat de șesul Padiș în partea nord-vestică, însă, în partea vestică, după coborârea prin pădurea de molid și frasin, creasta este ruptă și se deschide o prăpastie adâncă de peste 300 de metri. Această prăpastie este compusă din două sectoare: Pietrele Boghii și Gardul Boghii.

Pietrele Boghii 3
Priveliștea de la Pietrele Boghii poate fii admirată de pe terasa cu pământ și iarbă, sub care se află peretele vertical înalt de peste 100 de metri, care accentuează panta abruptă cu păduri și grohotișuri, ce conduce până în Valea Boga.

De aici se poate observă toată valea, alături de afluenți. Se pot observa de aici sectorul de chei din aval de Boga, drumul spre Valea Boga, dar și satul de vacanță.

Spre vârful drept se descoperă Creasta Cornetu, Piatra Bulzului sau satul de vacanță. În partea stânga se află cele trei văi: Oselu, Bulbuci și Valea Plaiului. De asemenea se conturează drumul către Padiș.

Partea dreaptă oferă piramida triunghiulară ce se formează între Măgura Ferice, Măgura Guranilos și versantul vestic al Bohodeiului.

La aproximativ 1000 de metri mai jos se află Depresiunea Beiusului, o câmpie plată spre care se îndreaptă Crișul Pietros și care oferă o panoramă asupra comunelor Pietroasa și Sudrigiu, dar și a orașului Stei.

Porțiunea aflată sub abruptul Pietrelor Boghii găzduiește o pădure de foioase neatinsă ce conduce spre Carligate și Scărița. Un alt obiectiv din zonă este Peștera Șura Boghii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here