Între satele Mândâc și Cotova, localități din fostul județul Soroca, în 1877 a început construcția unui conac de toată frumusețea. Boierul de origine poloneză Kaetan Ohanowicz și-a ales acest loc pentru viitoarea sa reședință impresionat de frumusețea și liniștea de aici.

Clădirea cu două niveluri are o arhitectură cu specific polonez, deosebită de cele ale nobilimii locale și a fost proiectată de celebrul arhitect Alexandru Bernardazzi. Edificiul, ca și tot complexul de aici, are mai multe enigme și legende, pe care le poți auzi de la localnici.

Se zice că acest conac ar avea 5 intrări, iar boierul, superstițios din fire, nu ieșea niciodată pe unde a intrat. Am găsit doar două dintre ele, iar celelalte se pare că au fost prea bine camuflate. Se mai crede că din beciul casei erau câteva trecători subterane spre parc, iar una ar fi dus spre cavoul familiei.

Localnicii susțin că parcul de aici a fost sădit în doar patruzeci de zile, iar motivul a fost unul serios – urma să-i vină în vizită iubita din Polonia, iar bărbatul a dorit să o surprindă plăcut. Astfel că în timp record au fost plantați copaci mari de prin alte parcuri, iar în lacurile vilei s-a adus pentru prima oară în Basarabia crapul oglindă. Și astăzi poate fi admirată aleea cu fagi, podețul ce se întinde peste un pârâiaș și măsuța de piatră așezată în preajma unui izvoraș.

Odată ce te adâncești tot mai mult în parc zărești ascuns într-un colț al său și cavoul familial. Construcția inedită din piatră de gresie se aseamănă cu un templu antic greco-roman în miniatură. Cu patru coloane dorice la intrare, acesta a ademenit zeci de căutători de comori si vandali. Se zice că pe timpuri în criptă era scris “Nu-i treziți pe cei ce și-au găsit sălaș veșnic aici, căci mare va fi mânia lor împotriva tulburătorilor”.

În perioada sovietică aici s-a aflat o gospodărie piscicolă iar unul dintre șefii acesteia a profanat cavoul în fața muncitorilor aruncând osemintele. La scurt timp i-a decedat subit fiica, îndurerat și pocăit, acesta și-a înmormântat fetița în această criptă. O altă legendă spune că atunci când cineva a deschis unul dintre sicriele aflate aici a găsit o floare vie păstrată într-o soluție necunoscută. Dar în scurt timp după aceasta, floarea s-a ofilit.

În prezent interiorul construcției funerare este betonat, pentru a preveni alte devastări. Băștinașii spun că familia boierului a fost blestemată de o femeie din Mândâc. Fiica acesteia a avut o relație cu boierul, după care acesta a abandonat-o însărcinată, iar fata s-a sinucis. Peste puțin timp Kaetan Ohanowicz și-a pierdut ambii copii, soția Sofia s-a refugiat la Brașov, iar boierul și-a ieșit din minți, fiind văzut vara prin sat cu sania trasă de cai. Blestemată i-a fost și moșia conacul si acareturile se află în stare avansată de degradare, căminele și plăcile de marmoră au fost furate, fiind distrusă capela și o fântână frumoasă la care Kaetan Ohanowicz ținea mult.

Plimbându-te astăzi prin parc, abia mai întrezărești una dintre cele mai frumoase vile din Basarabia de altădată. Complexul arhitectonic „Vila cu parc Mândâc” este filială a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău și ar putea să fie restaurată în timpul apropiat de o fundație moldo-poloneză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here