Un avion cu propulsie electrică alimentat cu energie generată de hidrogen lichid a efectuat luni ceea ce este considerat primul zbor de acest fel în Slovenia, conform anunțului făcut joi de trei companii europene. Această realizare este privită ca fiind crucială pentru viitorul transportului aerian cu emisii zero de carbon, conform informațiilor furnizate de agenția EFE și citate de Agerpres.ro.

Companiile implicate în acest proiect, respectiv H2Fly (Germania), Air Liquide (Franța) și Pipistrel din Slovenia, au pus în practică acest zbor “revoluționar” cu un avion cu patru locuri, propulsat de un motor electric, conform televiziunii regionale N1.

Directorul H2Fly, Josef Kallo, a subliniat importanța acestui zbor experimental cu avionul HY4, spunând că acesta pune bazele pentru zborurile pe distanțe lungi fără emisii. Kallo a menționat că acest moment reprezintă o etapă crucială în utilizarea hidrogenului ca sursă de propulsie pentru aeronave.

El a explicat că utilizarea hidrogenului lichid a permis dublarea distanței pe care un avion o poate parcurge (1.500 de kilometri), comparativ cu 700 de kilometri atinși în 2016 cu hidrogen gazos.

Conform șefului companiei germane, primele zboruri comerciale cu aeronave de capacitate mai mare, cu până la 40 de pasageri, alimentate cu hidrogen, ar putea avea loc la sfârșitul acestui deceniu, inițial pe rute scurte în Europa.

Proiectul aeronautic a beneficiat de sprijinul investitorilor privați, Guvernului german, fondurilor europene și Universității din Ulm (Germania).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here