A fost construit în urmă cu 240 de ani de coloniștii germani și este singurul sat sub formă de cerc din România.Vorbim de Charlottenburg, localitate aflată la doar 35 de kilometri de Timişoara și unul dintre cele mai interesante puncte turistice din județul Timiș. Satul a fost declarat monument istoric de către Ministerul Culturii şi Cultelor

Charlottenburg Romania

Ridicat la graniţa de nord a judeţului Timiş, după planurile coloniştilor germani aduşi aici în urmă cu două secole şi jumătate, satul reprezintă din punct de vedere arhitectural una dintre cele mai interesante așezări din România. Charlottenburg sau Şarlota, cum îi spun timișenii, este construit sub formă de cerc. În mijlocul acestuia, punctul zero, îl reprezintă biserica romano-catolică. Tot aici a fost săpată, ulterior, și prima fântână, iar mai târziu în cerc s-a ridicat şi şcoala. Apoi, rând pe rând, tot circular, și-au găsit poziția și casele.

Secole, satul s-a păstrat intact. Totuși, în ultimii ani, majoritatea caselor svăbeşti din sat au fost renovate sau trasformate în case de vacanţă de către orăşeni. Din păcate, în Charlottenburg nu există locuri de cazare special amenajate pentru turişti. Oricum, la doar 2 km de sat, la Altringen există o pensiune amenajată în stil şvăbesc.

Din Timişoara, la Charlottenburg se poate ajunge cu maşina pe DJ691, până în localitatea Maşloc, unde se virează la dreapta, pe DJ691A. O altă variantă de transport este trenul, cu plecare din Gara de Nord Timişoara şi coborâre la halta Şarlota.

2 COMENTARII

  1. Am trecut de foarte multe ori pe acolo, este o zona superba!Spre surprinderea mea insa Nu am stiut ca este monument istoric si este in forma de cerc!Daca treci de sat si de pensiunea Altringen, vei descoperi o padure minunata care stiam ca este rezervatie cu animale mai ales caprioare!Se pot vedea seara sau dis’ de dimineata, familii intregi de caprioare, cum vin sa pasca pe o pasune ingradita. A fost o perioada cand am vazut si porci mistreti si vulpi precum si o gramada de pasari deosebite care ciripesc neincetat!Dar atentie mare unde parchezi si unde doresti sa faci un foc! Zona este atent supravegheata de persoane raspunzatoare, care pot sa te atentioneze intr-un mod placut sau chiar, mai “putin placut”, prin amenda!Cel mai bine este sa te rezumi la mancare rece, si vei fi ferit de surprize neplacute.Cred ca am adus destule indicii pentru a va determina sa mergeti pana acolo!Nu veti regreta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here