Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători in Republica Serbia pentru perioade de şedere de maxim 90 de zile. Cetăţenii români pot călători în Republica Serbia şi în baza cărţii de identitate valabile pentru o perioadă de şedere de maximum 30 de zile, cu excepția provinciei Kosovo, unde intarea se poate face doar pe bază de pașaport.

Intrarea pe teritoriul Serbiei se poate face și pe baza pașaportului temporar. În unele cazuri autoritățile sârbe refuză acordarea permisului de ședere temporară (pentru o perioadă mai mare de 90 de zile și mai mică de 1 an) pe baza pașaportului temporar, având în vedere că dreptul de ședere temporară poate fi acordat doar în baza unui document de călătorie valabil cel puțin șase luni după data expirării dreptului de ședere.

În cazul unei șederi care depășește 24 de ore este obligatorie înregistrarea cetățenilor români de către cetățeanul gazdă (cetățean sârb sau cetățean străin cu domiciul în Serbia) sau de către unitatea de cazare la sectia de politie în circumscriptia căreia este cazat cetățeanul român.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Serbia, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale prezentate de autorităţile sârbe:
Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Serbia (www.mup.gov.rs)
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Serbia
Ambasada Republicii Serbia la Bucureşti (Bucureşti, Calea Dorobanţilor nr. 34, Sector 1, telefon: (0040-21) 211 98 71; 211 98 72; 211 98 73, fax: (0040-21) 210 01 75, e-mail: info@ambserbia.ro) .
Consulatul General al Republicii Serbia la Timişoara

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Condiții specifice de intrare și ședere în provincia Kosovo

Persoanele care călătoresc în/tranzitează regiunea Kosovo sunt sfătuite să se informeze cu privire la condițiile de călătorie http://www.mae.ro/travel-alerts/2919#836 și să contacteze Biroul de Legatură al României în Kosovo.

Intrarea pe teritoriul provinciei Kosovo se poate face pe baza pașaportului simplu sau temporar doar dacă acesta este valabil cel puțin șase luni de la data intrării. Autoritățile din Kosovo nu acordă drept de ședere temporară (pentru o durată mai mare de 90 de zile) pe baza pașaportului temporar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here