Circulă, așadar, în opinia publică, o percepție eronată despre cum putem evita acest lucru prin achiziționarea unei mașini noi. Într-adevăr, mașinile noi consumă mai puțin, dar același rezultat îl poți obține cu mașina pe care o deții deja. Asta, desigur, dacă ești atent la câteva aspecte foarte importante.

Orice autovehicul consumă combustibil atunci când se pune în mișcare. Frânele consecutive determină irosirea energiei mașinii, generând un consum suplimentar de carburant. Așadar, redu viteza și evită frânarea excesivă pentru a beneficia de un condus cât mai economic.

Un alt factor care influențează consumul este forța pe care o exerciți asupra accelerației.  Mașina trebuie accelerată susținut. Tu, ca șofer, trebuie să găsești echilibrul corect, astfel încât plecarea să nu fie nici prea agresivă, nici prea lentă. De exemplu, consumul este mai mare dacă accelerezi mașina de la 0 la 60 km/h, spre deosebire  de cazul în care o accelerezi până la 50 km/h. Diferența sesizată de specialiști fiind cu 1/3 mai mare în primul caz. Dacă viteza cu care conduci în oraș este constantă, limitându-te la viteza legală, vei remarca o scădere a consumului. Cu alte cuvinte, consumul este direct proporțional cu viteza exercitată de tine pe carosabil.

O altă regulă importantă, la care ar fi bine să te gândești, este modul de folosire al motorului. Astfel, dacă îți dorești un raport consum-cost echilibrat, motorul trebuie utilizat la limita minimă a regimului optim de turație. Acest lucru presupune să schimbi treptele de viteză în așa fel încât să ajungi într-un timp destul de scurt în ultima treaptă. Acest lucru înseamnă să eviți sub-turarea motorului, dar și turarea lui excesivă. Din nefericire, nu există o regulă standard valabilă pentru limita de turare. Zona potrivită a fiecărui motor diferă în funcție de fiecare model de autovehicul. În general însă, această zonă se află între 1700 rpm și 2500 rpm. 

Traficul, este și el un factor determinant în ceea ce privește consumul de carburant. Așadar, anticipează traficul. Evită locurile aglomerate, folosește GPS-ul pentru a vedea zonele roșii, și navighează pe rute secundare. Accelerațiile dese, alternate cu frânări succesive, determină creșterea consumului, pentru că motorul consumă mai mult când accelerezi, iar energia acumulată se pierde prin frânarea ce are loc la câteva secunde distanță. De asemenea, vizualizează traficul și nu accelera pe distanțe scurte.

Dacă reușești să anticipezi traficul, folosește frâna de motor, în orice situație. În general, conducătorii de autovehicule utilizează frâna de motor doar când e zăpadă sau gheață. Acest lucru nu este greșit, dar specialiștii consideră că frâna de motor trebuie folosită întotdeauna, mai ales în incinta orașului.

Aerul condiționat este una dintre cele căutate dotări ale unei mașini. Cu toții ni-l dorim în timpul verii, când temperaturile cresc considerabil. Totuși, ar trebui să limitezi timpul de funcționare al aerului condiționat și să folosești mai mult ventilația mașinii. Pentru a evita căldura infernală, atunci când pleci cu mașina, încearcă să găsești un loc de parcare ferit de razele puternice ale soarelui. Dacă acest lucru nu este posibil, încearcă de fiecare dată să aerisești mașina înainte de a porni aerul condiționat. Nu uita că în funcție de capacitatea motorului, aerul condiționat poate ridica consumul cu un procent cuprins între 10 și 20%.

Greutatea mașinii influențează de asemenea, consumul de carburant. Specialiștii recomandă eliberarea portbagajului de obiecte inutile. De exemplu, la o greutate de 35 de kg, consumul crește cu 1,5%. 

Un alt aspect de care nu trebuie să uitați niciodată este verificarea presiunii din anvelope. Acestea trebuie să respecte normele indicate de producător. Dacă presiunea este mai mică decât minimul recomandat, consumul de carburant crește. De asemenea, acestea trebuie să fie corespunzătoare anotimpului în care se circulă. Astfel, nu vei influența în mod negativ cantitatea de carburant necesară deplasărilor.

Așadar, dacă vi se pare că aveți un consum mai ridicat de combustibil în ultimul timp și vă gândiți să achiziționați altă mașină, nu vă pripiți. Vă propunem să reflectați asupra tuturor aspectelor care influențează acest consum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here