Ne inspirăm adesea din frumusețea pe care o vedem în viață. Fie că este vorba despre o excursie într-un loc exotic și îndepărtat, fie după citirea unui vers de poezie care pare să trezească ceva adânc în sufletele noastre. În cazul creării unor opere de artă literare, cum ar fi îndrăgita colecție de povești cunoscută sub numele de Stăpânul Inelelor, J.R.R. Tolkien. Se spunea că Tolkien a fost inspirat de un peisaj, în special, un mic sătuc aflat la poalele Alpilor în Elveția.Se mai spune că la crearea lumii fantastice din Rivendell a fost luat ca model un oraș mic cunoscut sub numele de Lauterbrunnen și este ușor de înțeles cum ar putea fi adevărat.

Un mic sat elvețian responsabil pentru inspirația din spatele Rivendell în Stăpânul inelelor

O cascadă înaltă coboară în de pe un munte din fundalul satului, care pare să fie înghețat în timp. Munții care înconjoară valea serenă și liniștită par să nu o cuprindă, ci, mai degrabă, să o protejeze și să servească drept adăpost de oricine ar putea-o găsi. Fără să se știe despre existența sa dinainte, nimeni nu ar putea descoperi Lauterbrunnen – dar există, pe cât de mult pare ieșit dintr-o fantezie. Cu un pârâu blând care șerpuiește orașul, case modeste construite pe dealuri și o priveliște la munte pe care mulți nu te-ar crede decât dacă ar vedea-o în persoană, acesta ar putea fi foarte bine Rivendell din viața reală.

Cu gândurile care se învârteau deja despre „Pământul de Mijloc”, aici, în acest sat, faimosul J.R.R. Tolkien și-a început foarte bine propria călătorie în inima „Stăpânului Inelelor”. Deși putem vedea aceste lumi fictive recreate în filme, este o experiență foarte diferită, trebuie să știm că multe dintre ele au fost de fapt inspirate din locuri reale, cum ar fi Lauterbrunnen. Potrivit celor de la Tripzilla, Tolkien i-a scris fiului său Michael în 1967, spunând:

Sunt încântat că ați făcut cunoștință cu Elveția și chiar partea pe care o cunoșteam cândva cel mai bine și care a avut cel mai profund efect asupra mea. Călătoria hobbitului de la Rivendell până la cealaltă parte a Munților Cețoși, inclusiv alunecarea pe pietrele alunecoase în pădurea de pini, se bazează pe aventurile mele din 1911.

Astfel, misterul din spatele concepției lui Rivendell, una dintre cele mai pitorești și uluitoare lumi din Stăpânul Inelelor, nu mai există. Acasă în Regatul Elrond, nu este greu de crezut că elfii trăiesc în Lauterbrunnen mai degrabă decât ființe umane reale.

Magia lui Rivendell… Lauterbrunnen

A spune că a trăi în Lauterbrunnen ar fi asemănător cu a trăi într-o lume a cărților de povești ar fi un eufemism. Priveliștea uimitoare a Alpilor elvețieni este ușor de văzut în imaginile descriptive referitoare la Munții Cețoși și aceasta nu este singura corelație pe care Tolkien a trasat-o în Stăpânul Inelelor.

Explorând Lauterbrunnen, Elveția

Vestea bună este că, spre deosebire de călătoria lungă pe care ar fi nevoie pentru a ajunge la Rivendell, explorarea Lauterbrunnen-ului este mult mai ușoară. Satul este ușor accesibil cu trenul și mașina, cu o parcare chiar în afara satului, pe drumul principal, care permite vizitatorilor să se oprească pentru o excursie de o zi sau chiar să campeze peste noapte. Având în vedere că satul este atât de ușor accesibil pe jos, nu este nevoie să luați o mașină mai departe decât acest punct – asigurați-vă doar că purtați pantofi comozi!

Cei care iau trenul din Interlaken Ost vor avea o călătorie de 20 de minute iar apoi o plimbare de cinci minute până la Lauterbrunnen de la gară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here