babele

În Muntenia numărul obiectivelor turistice este foarte mare, deoarece şi istoria respiră prin locurile unor bătălii celebre, castele, monumente, ruine şi biserici cu sute de ani vechime. O să începem cu cele mai cunoscute locuri şi apoi o să le prezentăm „secretele” fostei Tari Româneşti.

În primul rând, trebuie să ajungeţi la Mănăstirea Curtea de Argeş. Această mănăstire este una din cele mai vizitate monumente de acest gen din România. Situată la doar 3 kilometrii de Curtea Domnească din Curtea de Argeş, mănăstirea atrage privirile trecătorilor cu arhitectură deosebită.

Mănăstirea este alcătuită dintr-un pronaos lung, adăugat ulterior construcţiei mari. În trecut pronaosul îndeplinea şi funcţia de necropola. Mulţi romani sunt atraşi de legenda meşterului Manole şi Ana. La doi paşi de mănăstire se afla şi celebra „Fântână a lui Manole”, de unde vizitatorii iau apa.

Dăm o fugă până la Predeal? A venit sezonul rece şi căutăm un loc de schi şi relaxare. Aerul montan ne cheamă cu siguranţă la Predeal. Alături de Sinaia aceasta staţiune montană este frecventată de mii de romani şi străini. Este oraşul situat la cea mai mare altitudine din ţară, la o altitudine de 1060 de metrii. Aceasta staţiune este delimitată de 5 mari masive muntoase: Piatră Mare, Postăvarul, Fetifoi, Baiului şi Bucegi. Aici cu siguranţă nu o să vă plictisiţi!

Dacă preferaţi să mergeţi pe latura istorică a zonei atunci vă invităm să daţi o fugă până la Târgovişte. În acest oraş medieval, istorie are un glas aparte. Turnul Chindiei, ridicat în secolul al XV-lea de către domnitorul roman Vlad Ţepeş, vă aşteaptă să descoperiţi întregul oraş. Din vârful turnului o să vă bucuraţi de o privelişte impresionantă a oraşului Târgovişte. Turnul Chindia a avut iniţial un rol militar. În prezent turnul măsoară 32 de metri înălţime şi are 9 metri în diametru.  Ruinele Cetăţii Domneşti şi Turnul Chindia sunt protejate prin lege.

Dacă munţii vă atrag, atunci trebuie să ajungeţi în oraşul Buşteni. Aici, puteţi folosi telecabina pentru a ajunge sus la Babele şi Sfinxul. Aceste monumente ale naturii sunt subiectul unor numeroase teorii. Misterul din spatele acestor masive stâncoase atrag an de an din ce în ce mai mulţi turişti. Babele şi Sfinxul reprezintă simboluri naţionale, asimilate în cultura romanescă. Legătura lor cu zeul suprem al dacilor Zamolxis face că Platoul Bucegi să fie în inimile multor romani. La o distanţă relativ mică de oraşul Buşteni se află Castelul Peleş. Construit de către Regele Carol I al României, castelul Peleş a devenit de-a lungul anilor una din cele mai importante clădiri din Europa. Chiar împăratul Austro-Ungariei, Franz Joseph a vizitat acest minunat castel. În apropierea castelului Peleş mai pot fi vizitate şi alte două clădiri Pelisorul şi Foişorul. În anul 2006 guvernul roman a retrocedat castelul Regelui Mihai I de România care a păstrat calitatea de muzeu a clădirii. Astfel, oricine poate vizita castelul Peleş şi Pelisorul.

Un alt loc frecventat des de turiştii romani şi străini este Cheile Dambovicioarei. Cheile Dambovicioarei au o distanţă de 2 km, amplasate pe traseul „Rucar-Bran”, chiar în spaţiul montan calcaros al „Munţilor Piatra Craiului”. În acest locşor minunat natura desenează cu graţie fiecare părticică. Dâmbovicioara îşi începe călătoria montană de pe versantul de sud al Vârfului „La Om” din munţii Piatra Craiului. Aspectul măreţ şi impunător al cheilor Dambovicioarei este dat de cele 20 de chei prezente în bazinul hidrografic al Dâmboviţei. Odată ce aţi ajuns aici, o să vă bucuraţi de câteva momente de linişte în compania apei curgătoare şi a munţilor semeţi. Să nu uitaţi să vizitaţi şi Mănăstirea Cozia, situata în staţiunea Călimăneşti. Această mănăstire are o istorie bogată de peste 600 de ani! Mănăstirea Cozia a fost construită de către Mircea cel Mare. Clădirea include diverse picturi murale, de o valoare artistică impresionantă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here